letih....

Wednesday, December 31, 2008

huh...........






LETIH............................




Nota kaki - ???

Imah's wedd

Monday, December 29, 2008


Congratulation to my dearest friend...Khasimah Ahmad Zakaria & suami...

27 Disember 2008 adalah hari yg paling bahgia buat imah dan pasangannya....sorg lagi kwn aku telah pun menjadi isteri org....

aku gerak dr KL bersama nad & huda...agak lwt skit coz aku tgu dak nad ni balik dr opis...huda plak aku amik dia kat puchong....yg len dah gerak ke perak lebih awal coz dorg jd tukang make up....iye ke nusk n ain???hihihihi....sentuhan o-oi mmg superb...imah sgt sweetttt ari tu okk...

mlm sabtu tu aku bwk dak2 ni tidur kat umah aku...sory ye pengantin....di sebabkan salah info..pengantn terpaksa tido lewat (mar kate 3 pagi...yeke???) coz tgu ktorg....dia bajet kami terus ke rumah dia...rupanye tidak......huhuhuh...ampun ye puan pengantin....

gamba kami 4 org....aku,amy,nad,huda.....menaiki my kelly yg comell ke rumah imah kat kuala kangsar.

sepatutnye kene pakai ikut tema kenduri aritu...tp ade jg yg out of tema....hhihihi...takpe2...janji cun!!..cuma rase tersisih je time bergamba...dorg asyik nk snap yg purple aje....huhuhu...kecik ati aku....sonok jumpe korg sekali lagi....lps ni kenduri dijah plak kan??jom serang!!!!


dari kiri!!cepaaatttt jalan!!! - o-oi, nad, pengantin laki, pengantin pompuan(haha), ain, wa
yg manis2 duduk dibwh ituh - nusk, zubaidah, nasaoji(pengantin baru tak baru sgt), huda, amy

hum...mane mar n fatin???owh...dorg balik awal...ade kenduri lain kan??

erk!!sudah2 la tu posingnye....tp kami pasrah je...coz byk sgt kamera yg snap gmba ktorg ni....

ni plak gmba kat jeti lembah....ktorg berempat mase ni...amy yg tolong snap gmba...

utk pengetahuan korg...jeti ni terletak di kuala kangsar bandar diraja....jeti ni tempat org tgu sampan nk menyeberang sungai perak neh.....tak mahal pun harga bot ni...40 sen aje...tp kami tunggu punya tunggu.....adeh...bot tak sampai2....bot nye ade kat seberang sane tu..tp tak dtg kat belah sini pun.... maka kami pun malas dah nk tunggu....terus ke tempat mkn2 kat lembah tu...kami mkn cendol,laksa dan pasembor....

tp dah tak sedap....tak mcm mase sekolah dulu...mkn sebungkus belum tentu cukup...huhuhu....sempat la lepak dgn nusk,ain,o-oi,bullah,izam n akram.

lps mkn, ktorg g solat zohor then gerak balik ke ipoh terus...coz dh janji nk tdo umah amy kat tambun..mlm tu aku xdpt join tido umah amy coz pn.mariam tak kasik...yela...aku kan jarang2 balik rumah...bile balik aje...tak penah nk lekat kat umah...mesti berjln aje kojenye...ampun ye...

mlm tu aku hntr nad n huda ke umah amy....

jeng jeng jeng.....amy msk spegitty(tak reti eja....hentam sajalah...janji ade bunyi)....sedaaaappp tp pedas...membuatkan aku tak mkan byk coz lidah aku tak tahan pedasssss okk...tq amy coz msk kan ktorg dinner mlm tuh....

tak abis cite lagi....smlm ktorg gerak balik KL...huda yg drive...b4 balik tu...sempat lagi lepak kat mcD simpang pulai..amy pun join sekali....gamat satu mcD tu bile ktorg bantai gelak gile2...mane taknye...bile bukak cite psl sekolah aje...mesti gelak gile2 punye....cite2 lame mmg la kan....sampai sakit tekak dibuatnye....dh ckp pun style jerit2....padahal duduk jarak sejengkal aje pun...haih!!ni la kwn2 aku...hahhahahhaha

Hum....mmg hepy sepanjang perjalanan pegi dan balik trip ke kuale kangsar...

Nota kaki - nxt kenduri....jom konvoi pulak!!

rebell dan tagnye.....

Yuhuuuuuu......................baru ade mase nk update blog setelah sekian lame menyepi...

amboi...mcm lame aje menyepinye...hehehhe...takde idea..byk

inilah gmba tag yg aku terima dr cik REEN...merangkap kwn opis..dan yg terbaru dia ini menjadi ahli group aku utk presentation yg poyos last week....

"YOU'RE THE BEST BLOGGING BUDDY"

Terharu dgn tag dr reen ni....

tq ye cik reen coz sudi nominate kan aku sbg best blogging buddy...
ape yg bestnye entahla...entry aku biase2 aje...kdg2 merapu..kdg2 serius...

hope kpd pembace2 yg lain...sudilah kiranya jika anda dapat meneruskan minat anda utk membace entry2 aku slps ini...



1.Pick 5 Bloggers that you consider as your best blogging buddies and deserves this award for their contribution towards the blogging community, no matter what language.

5 aje ke???kalu lebih tak pyh letak ekk??aku nk tag ramai org masalahnye...adeh...camne??...tamak betul kan...hihihi

2.State the name of the author of each blog as well as a link to each one’s blogs.


nk letak lebih jgk...

3.Each blogger (upon acceptance) of this award should do a post and show the award on their blog and put the name and link to the blog that has given her/him the award.

4.Show these rules…SIMPLE!


Nota kaki - kene prepare utk another presentation....malasnye rase...

tertinggal....

Monday, December 22, 2008

mlm td aku n noni tertinggal kunci umah kat dlm umah okkk!!

adeh...mcm mane la semua ni bole terjadi...selalunya mmg bwk kunci ke mane2...tapi smlm dua2 lupe nk bwk kunci...hahhahha....

maka misi mengobek pintu bermula..guna jj card la..medical kad TM noni la....lesen la...semua tak berjaya....

ktorg pun kol afni tnye ape solution...solutionnye...noni g amik afni kat umah dia...malangnye afni jg tak berjaya...tp tq coz sudi tlg kami...

misi seterusnya...cr tempat utk bermlm...afni n imah yg disayangi telah dgn baik hatinye mengoffer ktorg tido umah dorg...uhhhhhhh.....syukur2....tq ek korg....

pissttt...ade org tu pkai bj pinjam coz arini dia ade presentation....hihihihiihhhi
aku plak....pakai bj smlm la...takkan tak nk pkai bj plak!layan je la...

dan skang aku dh ade kat opis....semua pelik aku dtg awal(coz aku tumpang noni...dorg kan masuk opis awal...)


Nota kaki - kene jmpe owner nk amik kunci spare....moralnye...len kali gantung kunci kat leher spy tak tertinggal kat memane...hahhahah....

apee daaa....

Monday, December 15, 2008

Arini 1st day msuk opis after 1 mgu cuti sempena raya hai....amboi...lamanye aku cuti!!

dan arini aku dtg opis awal okkk coz fawaz msg dia bwk brekfast pagi ni.....wah!!!!rezki rezki


kul 11 aku g kuar ke jj alone-alone coz ade nk beli barang skit and pegi kedai gamba...nk print gamba utk di hadiahkan kpd seseorg....siape tu??hehehhehe

then noni main tarik tali pulak dgn aku n anabest....kejap jd g lunch kejap tak jd.....kejap jadik...dan akhirnya jadikkkkkk!!!!mkn di mana???mkn di terminal aje.....semua org kat cyber ni kenal dgn terminal okkkk....

ape yg terjadik?????kami bersembang tak hengat dunia...maklumla dah lame tak jumpe anabest setelah menjadi isteri org.....suami dia pun ade sekali...maklumla keje satu tempat kan...tak susah pun nk jumpe...hihihihih

dengan confidentnye lps mkn.....terus blahhhh........rupa2 nye kami lupe nk bayor duit air minuman!!!!!!!!!!!!!...sgt la bedebah!!!smpi opis noni kol:

noni : rieya,duit air bayar tak?
fa : eh! bil air rumah kita mmg tiap2 bulan free tak pyh byar(bangang tak?aku ingt noni tanye bil air rumah sewa)
noni : bukan...bukan...duit air kita minum kat terminal td???
fa : ha!!!!!tak bayo lagi le!!!hahhahahha...aku ingtkan kamu tanye bil air rumah...haih
noni : hahhahhah...tula...confident je kita blah dr terminal td...
fa : erk! tape2...esok aku byo semua...(kene g terminal la esok jwbnye....utk settlekan "bil air" yg tertunggak....ups!)

Nota kaki - kpd mamak kedai air di terminal itu...maafkan kami ye....esok "fa the fabulous" dtg utk byo bil air itu...halalkan makan dan minum kami...sekian...ini semua gara2 cerita2 dr anabest ttg "uh!!!indahnya alam perkahwinan...." kerana itula...aku n noni terlupa nk byor air laici ais yg sgt best itu...........

Picnic

Thursday, December 11, 2008

Hai semua!

arini berebut nk ngadap laptop n pc dgn adik2 aku yg bajet cumeeellll itu..! haih!sengal

xpela kan...sbg kakak yg mithali..aku pun mengalah la...(tipu je...padahal aku yg guna lebih lame dr dorg...kah kah kah..malang la dorg dpt kakak mcm aku neh)...tp sebenarnye aku amatla baeeekk hati taw!

arini g picnic kat Ulu Chepor kat Chemor Ipoh lol!...kat ipoh ade air terjun taw!g picnic dgn family mak itam plus adik2 aku...akram,fasiha n ana kecik...family dia dtg visit kami arini...so aku siap2 msk dgn mak aku..then bwk nasi n lauk2 tu g mkn kat sane...what can i say???best!!even tak mandi pun...aku menikmati mkn nasi kat situ ...ala..tepi sg kan....mestila best!


Nota kaki - nk upload gamba dorg mandi manda....tp slow plak tenet...len kali la kalu rajin.
*********************************************************************************

Aku suka dgr lagu ni kat HotFM...so layan jela ekkk....

aku siap bagi video yg ade muzik n lirik skali...dlm istilah lain...jamak qasar!

video


akhir kata.....dh ngntuk ni...jom tido!



Raya Korban

Tuesday, December 9, 2008

Aku nk mulakan dgn ucapan "Selamat Hari Raya Aidiladha"

pada wkt begini aku msih di rumah melayan tenet sorg2 coz adik2 n my parents udah pun tido dgn amannye..amik cuti 1 mgu utk duduk lame bersama family...(actually aku bukan jenis homesick nk duk kg lame2)...

raya korban tahun ni tetap disambut dgn cerianya di samping menghayati erti pengorbanan...bg kami adik beradik...pengorbanan yg dimaksudkan ialah pengorbanan dari pn.mariam & en.alias...hanya Tuhan sj yg dapat membalas sgl pengorbanan mereka....

bermula dr alam bayi...kanak2....remaja....hinggalah kini...merekalah yg byk menyokong,m'bantu,menegur dan mcm2 "men" lg demi memastikan idup kami sentiasa di dlm keadaan senang mengikut kemampuan mereka...

dr kami utk pn.mariam & en.alias...............thanks for everything you did for us!!




hum....hari raya....mcm raya puasa jg...cuma tak semeriah aidilfitri la kan...raya korban tahun ni...opah kat kg ade tak part dlm korban....tp kami tak sempat tgk coz hujan sepanjang hari...

sebelum balik raya...ktorg satu family 1 semayang raya kat masjid...aku dan adik2 pompuan aku yg 2 org tu duk sof blakang...pn.mariam pulak berebut2 nk duk sof depan...nk pungut pahala..ktorg ni duk blakang coz nk teman ana kecik yg tak cukup umur lagi(alasan....aku dah terlebih cukup umur pulak neh!)....aku kalu g masjid suka perhati telekung org...bukan ape...dah mcm2 fesyen telekung zaman sekarang...yg berkilat,yg tak berkilat,yg berbunga,yg kain licin,yg kain cutton...haih...yg pasti telekung kami mestilah bersih dan ber iron coz mlm tu pn.mariam dah sound ktorg sediakan telekung nk g semayang sok.....haih....inilah ibuku....sentiasa memastikan kekemasan kami anak beranak!


lps solat..mkn kat rumah...rendang tok(femes kat perak...tp dah abis la...tak sempat nk bg korg rase) dan rendang udang(aku yg masak...kali ni sedap!) konfem abis ktorg mkn! mkn dgn lemang yg aku ngn pn.mariam g beli semalam....

rutin raya family...lps semayang....balik kg opah and atuk kat sitiawan n bgn dato'...kat area perak jugak...2 jam dr ipoh....

sonok arr jumpe makcik2 aku yg ada kat sane...esp jumpe mak itam(mmg dia gelap sikit kulitnye...coz ktorg duk panggil itam..itam...lame2 itam betul2)...tp tak kesah la...

ktorg tido umah mak itam...ape yg menarik kat umah mak itam aku ni....dia n suami dia suka menghias rumah...hasilnye...rumah dorg sgt canteeekkkk...aku suka...siap ade landskap...kolam ikan....pasu2 bunga....perabot dalaman...mmg aku suka la...ala2 mcm dlm majalah anjung seri tuh...aku pun mula la bercita2 nk hias rumah aku lg canteeekkk dr rumah mak itam...hihihihi...kalu ade duit la kelakkkk

mmg senang nk hias rumah coz anak dorg 2 org aje...itupun dah beso...aku rase kalu dorg ade anak kecik...susah kot nk hias rumah lawo2...abis kene usik aje kot brg2 nye...

2 hari duk kat kg....bile balik ipoh ...letih!!aku drive kete pn.mariam..akram plak drive waja dgn semangat waja nye....tup tup...cermin kereta waja retak....sape yg buat????nk kate kene batu...padahal wkt tu kami berenti mkn....hum...benda dh nk jadi...terpaksalah g repair.....melayang la seratus lebih kot...coz tak tuka cermin lain...just hilangkan retak tu je...


huh!!sape yg keje esok...selamat bekerja...jgn malas2 okkk...
aku masih bercuti....dan dh mls nk g opis....tak baik pulak ckp cmtu.....ampun..ampun

Nota kaki - kak ijan kate ade email urgent dr dept ktorg...suh update skill....tp esupport tak bole buka kat rumah ni...knp ek?dia punye list kat "associate workbench" tu tak kuar....esok nk try buat lagi.

kpd korg....best tak mkn daging korban?gosok gigi betul2..jgn smpi daging tersepit celah gigi..bole buatkan gusi kita bengkak bile ade makanan di celah2 gigi...renung2kan dan selamat beramal...............................................

Kongsi bersama

Sunday, December 7, 2008



Hati...

Saturday, December 6, 2008

bile bercakap tentang hati....hati manusia mcm2 ragamnye...



takde org lain yg benar2 bole pahami semua kehendak hati kita.....sbb tu kita kene bertolak ansur...hum.

takde org lain yg bole mengubati hati kita .....sesetengah org ade kot...(they are lucky!)

takde org lain yg tak bole menyakiti hati kita.....yes,sesiapa sj bole terasa hati dgn sesiapa pd bila2 masa!




Ya Allah...berilah ketenangan dlm hatiku....
Biarlah semua org benci padaku.....kerana aku tahu...ini semua adalah kuasaMU...tunjukkanlah hikmahnya...



Nota kaki - apekah????korg pun mesti penah rasa sakit hati....atau pernah menyakitkan hati org...atau....erk!berhati kering?????kan? percayalah...semua yg terjadi pasti ada hikmahnya...

Odah's wedding

Thursday, December 4, 2008

(1)

(2)


(3)

************************************************************************************
Selamat pengantin baru buat "Saodah & Najib(suami)"

Mgu lps...sabtu n ahad....aku jadi org kuat di majlis kenduri Odah di alamat Jln meteor,moonlight Park.Ipoh....odah ni school mate MADID dr f1-f3...after f3 dia g teknik teluk intan..dan skang keje kat ptrajy..aku selalu teman dia g shopping kat alamanda tuh...aku nk shoping??tgu gaji la beb coz gaji keje gov ngn swasta tak same.....waaaaa!!

odah ade jemput kak Di si Green Apple ke kendurinye...maklumla..odah ni big fan of Green apple..aku menanti dengan penuh harapan la kot2 bole bergamba dgn kak Di neh...malangnye dia tak dtg...

kalau korg ikuti entry "Edited entry, sebab malas nak buat entry baru" blog dia...dia ade state:
"p/s : To ODAH, thank you for the wedding invitation card, sorry dik, tak dapat nak datang, roommate akak dah book akak sepanjang hari esok. I'll give you my number, kita jumpa kalau free. SELAMAT PENGANTIN BARU."
(confem aku ikut odah kalu dia nk g jumpe kak Di...hihihih....ajak aku taw!!)

so kenduri aritu aku bersama dgn cik nusk n cik o-oi telah menjayakan majlis ni dengan jayanye!!!hihihih

cik nusk - pengapit yg failed!!kenape??hahhaha....sian nusk...bukan fail ape pun...nk jd pengapit kene la sediakan tisu utk lap2 peluh...ha, time nk bersanding jenuh la cari memane "perempuan cantik" yg bwk tisu supaya bole pow tisu dorg...masalahnye takdek okk!!aku la yg kene g kedai beli tisu tuh...haiih!

cik o-oi - juru make-up odah for all the session yg memerlukan odah utk di make-up! hasilnye...odah nmpk ayu sekali di atas pelamin....wah!! utk pengetahuan korg...cik o-oi ni jadikan make over sbg kerja sambilan...dia skang ni dh jadi tokey...tokey saloon....NURUL SALON...yg terletak di Sri Iskandar,perak....wah! semua kwn2 aku dah ade specialist bidang masing2? aku???mmg taaakkkk arrr!

ramai schoolmate aku yg dtg...mmg same2..bergambar same2....best arr jumpe korg..bile dh jumpe ramai2 ni ade la 2-3 org yg ambil kesempatan edarkan kad raya...eh...kad kawen!!!...hahhaha...raya ape pulak neh..

kpd imah n yayat insyaAllah aku dtg kenduri korg bulan ni...sorg-sorg kawan aku melansungkan majlis kawin...doakan turn aku juga....

after kenduri ari sabtu kat umah odah tu...ktorg semua g ziarah rofidah kat hospital ipoh...ktorg diberitahu oleh cik nusk yg dia ni excident on the way balik perak...dia nk balik kg and at the same time nk dtg kenduri odah ni...mungkin bukan rezeki dia nk dtg...keadaan dia agak teruk la...kaki kanan patah,tulang dada retak,leher abis luka2 kene cermin...

masa ktorg smpi tu dia baru lps operation kaki...letak besi.menurut pied...kereta myvi dia tu terpaksa dipotong dua coz dia tersepit kat kerusi...cermin kete abis pecah..punca kemalangan adalah kerana dia terlelap seketika wkt memandu dan terus rempuh belakang lori yg tengah berenti kat tepi highway...huuuuuuuh! terkesima sekejap kami dgr cerita dia....kpd pied..kami doakan semoga ko cepat sembuh...pied ni tunangan orang..mungkin tahun depan kot kendurinye.

berbalik kpd cerita kenduri odah, ari ahad tu sekali lagi kami bertiga mengikut rombongan odah ke majlis menyambut menantu kat Kuala kangsar...tak jauh...45 min perjalanan dr ipoh...

majlis kat rumah pengantin lelaki ni ade 2 pasangan....coz suami odah ni kembar!!!alahai...kembar seiras plak tuh! siap ade wartawan harian metro dtg snap gamba dorg..cis...konfem masuk paper nih...tup tup esok cik nusk msg aku..."gamba odah kawin kembar bersama kat page 12 mtro arini"...pergh!!malangnye aku tak bukak paper aritu...then aku cari kat arkib website arini pun tak jmpe jg...malang tol la....

after kenduri....aku pun gerak balik umah kat kat ipoh coz mlm tu nk gerak balik KL...letih tapi hepy...congrats to odah again!!...nti aku nk lepak umah ko kat presint 18 okkkk!!!tak kira laki ko ade ke tak!!hahhahhah


Nota kaki - odah, suami ko (along) and kembar dia (angah) tu dah la kembar seiras...ko jgn silap masuk bilik plak udoh le.....hihihihihihih



Bizi..

Wednesday, December 3, 2008

Bizi....apakah itu bizi?

bizi = busy

aku bizi? mmg taaakkkkk arrr!

bile nk hapdet?byk je cerita best...

tgu "en.mahmood" dtg...

laptop pun tak bwk....nk cucuk pendy tak bole kat pc opis xxx neh...coz ade gamba2 penting yg aku nk tunjuk kat korg

Nota kaki - en.mahmood...sile la kembali kepadakuuuuuu......aku merinduimuuuuu!!!

eh..ade lagi nk tambah...utk pengetahuan korg...aku tgh bengang dgn "dont ya"(sape yg pandai pronounce tu paham2 la ek)...mane taknye....ckp kat phone kuat sgt...dah lakuat..lame plak tuh...nk bagi satu opis ni dengar!!!!adooooiiii...kuat betul suare ko..kalu merdu takpe gakkk!!!

gigi bongsu

Thursday, November 27, 2008

Latar belakang

Gigi bongsu ialah gigi geraham ketiga yang tumbuh pada peringkat remaja atau awal dua puluhan. Ia kerap terhimpit (terimpak) kerana ruang di rahang mulut tidak cukup untuk gigi tersebut tumbuh dengan baik.

-erk!!!betul2...gusi aku tak ckup ruang kot...tu yg tumbuh tak betul-

Apakah komplikasi gigi bongsu terimpak?

Gigi bongsu yang terimpak boleh menyebabkan:

  • Kesakitan- mmg sakitt okkk!!!
  • Jangkitan
  • Kebengkakan- pipi aku bengkak sebelah neh
  • Penyakit gusi
  • Nafas berbau
  • Kerosakan gigi (karies) pada gigi bersebelahan
  • Kesukaran membuka mulut

Bila anda perlu berjumpa doktor pergigian?

Jumpa doktor pergigian jika berlaku keadaan seperti berikut:

  • Kebengkakan gusi di sekeliling gigi bongsu- mmg dah bengkak skang...sob sob sob!!
  • Kebengkakan muka- bengkak jgk!!
  • Kesukaran untuk menelan
  • Kesukaran membuka mulut
  • Demam- belum lagi demam...esok kot

Bagaimana anda boleh melegakan kesakitan?

Dapatkan rawatan secepat mungkin.

Anda boleh mencuba petua berikut bagi melegakan kesakitan buat sementara waktu sebelum ke klinik:

    • Makan ubat penahan sakit.
    • Berkumur dengan air suam yang dicampur sedikit garam.
    • Gunakan flos untuk mengeluarkan sisa makanan di celah gigi.
    • Hisap ketulan air batu supaya gusi menjadi kebas.

Rawatan oleh doktor pergigian

Rawatan berikut mungkin diberikan oleh doktor pergigian:

  • Gigi dan gusi dibersihkan dan dicuci dengan air saline (air garam).

  • Antibiotik diberi jika ada tanda-tanda jangkitan (infeksi).
  • (a) Jika gigi bongsu tidak terimpak :
    - gusi yang berlebihan perlu dibuang (insisi).

  • (b) Jika gigi bongsu terimpak dan masalah berulang :
    - gigi perlu dicabut melalui pembedahan.

X-ray gigi berkaitan mungkin perlu diambil untuk menentukan kedudukan gigi tersebut.


=============================

aku sedang mengalami masalah ketumbuhan gigi bongsu....Tuhan sj yg tahu!!tp still bole tahan lagi...cuma susah nk makan...adehhh


Nota kaki - balik ipoh mlm ni...i jeles kat my adik2 coz dorg ikut my parents g kenduri sambil holiday ke pahang!!

Selamat sudahhh

Wednesday, November 26, 2008

Dear semua pembace yg budiman....
entry kali ini aku tujukan kepada Puan Farhana Mohd Fadzil & En.Mohd Aizat Yaacob
Tahniah kepada anda berdua diatas termetrainye ikatan suami & isteri...

Puan Farhana merangkap housemate & opismate aku sejak bekerja di syarikat xxx...dan kami jg pernah menjadi classmate di matric & main camp UIA...

kalu nk story psl ana..mmg tak abis ceritanye...biarlah kami kwn2 uia sj yg mengenang segala kenangan suka dan duka bersama puan farhana...begitu jg dgn kwn2 yg lain....oni,imah,afni,maiza,filzah,rafi,yani,ifah

tak sangka la cepat sgt puan farhana ni menamatkan zaman daranye...doakan giliran kami jg..

melangkah ke dlm masjid dengan senyuman yg penuh bahgia
8 dulang hantaran yg menarik pandangan aku
semoga berkekalan ke akhir hayat

jeles i taw!!huhuhuh
pasangan pengantin di mlm bersama keluarga

==============================================================

Inilah rombongan kami ke LOST WORLD at tambun ipoh...sempat la mandi2,slide2,naik ketapi,main air,main buaian....then..penat!!

Alhamdulillah semuanye selamat sepanjang perjalanan ke gerik-KL...


nota kaki - pasangan pengantin sedang berbulan madu.....di mane??langkawi!heavennye!!

takde tajuk ke?

Tuesday, November 25, 2008

ehem..
cane nak start eh..
okie2.. start..
1..2..3


arini aku msuk opis xxx after lunch!!jahat tak??haih...nasib la..
aku bgn kul 11...g jemur kain yg mlm td aku basuh(mesin kain okk)...kemas rumah,kms dapur..huh!

nk dijadikan cerita..time aku guna mesin basuh mlm td..aku lupe nk letak salur air mesin ke dlm bilik air...mak aii...akibatnye...bilik along telah banjir!nasib baikla tak banjir smpi semua ruang bilik...tq la kpd oni chan yg bertindak bijak mengemop...

wkt tu aku tgh bersiap nk g umah chemun hntr brg...kpd along...aku telah pun belanje dia set spicy mcDeluxe sbg tanda memohon maaf...ampun...len kali tak buat lagi dah..

arini aku tepon cik nasaoji coz smlm aku tak jwb kol dia...rupenye dia nk ajak aku g teman beli kasut kawen...ok set!!!aku ikut ko!!g mane??alamanda je...coz dia mls nk jln jauh2

oleh kerana bekerja separuh hari...keje aku bace blog org...ngomen2...tett!!!dah kul 5.10 ptg...jap lagi nk blah la..

tp sebelum tuh!aku ni telah mendapati sepupu aku sebenarnye telah berkahwin dgn sepupu cik pest!!alahai...keciknye dunia...cik pest duk tunjuk gambo hantaran kawin sedara dia yg org lain curik n edit guna photoshop....aku tgk pengantin lelakinye....ya Ampun...abg Bad rupanye!!confem la aku kenal coz dia duk dtg beraye umah opah aku tiap2 kali raya..

utk makluman korg...aku n cikpest ni rakan segosip di opis...duk sebelah meja aku...maka kami ni saudara biras tp jauh2 la kan....

Agenda mlm ni!!!serbu umah chemun n lela ade open house.sempena ape tak tahulah...aku pasti dtg coz umah dorg hanya sekangkang kera (erk!!mcm tak sesuai aje pepatah ni) sj dr umah aku kat Tmn lestari Putra...

Nota kaki - dtg keje lambat...tp balik awal....haih!!donia donia

have you ever?

Monday, November 24, 2008

"HAVE YOU EVER NOTICED THAT ALL WOMEN'S PROBLEMS START WITH MEN?

Men-opause
Men-strual pain
Men-tal illness
Guy-necologist
His-terectomy

curik dari - http://mrslobo.blogspot.com/

no photoshop2 okk

Friday, November 21, 2008

amboi amboi amboi....en apitto telah mengatakan bhw saya suka ber posing maut di kala gmba sy di snap??benarkah??? itu meeeeemaaang benar!!kah kah kah...tp selalu kene sound dgn 'customer cerewet' coz nmpk over...mmg over pun...!okkkk

dier 1 and dier 2,kita kan belaja dr program season ANTM kat tv... on how to POSE very2 well!!hahahha

tag kali ni ttg gmba segera!!wah menariks lol...jom tgk syarat2nye--->

1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now.

2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.

3. Post that picture with NO editing.

4. Post these instructions with your picture.

5. Tag people to do this.


hihihihihhihihi

fyi...aku baru sampai ofis xxx after kuar lunch td...aku balik umah kms barang nk g umah enduri dier 1 kat gerik mlm td..tp aku bantai tido dr kul 2 smpi kul 3 lbh..hasilnye kul 4 baru masuk balik ni....

aku dapati cik pest n cik rebel tiada di cubic anda....kemanakah mereka???jwb2

* aku bace recent komen entry aku dan di dapati en apitto suh aku buka page dia coz i was tagged by him...hum..ok
* terus aku capai camera samsung (pink-nama baru) and ask the camera to snap my pic...wah!! aku letak pinky kat atas mug tepi tu and ready....10 second.....5,4,3,2,1.....klik!!


tadaaaaa!!!!inilah recent pic aku...

nmpk tak laptop aku yg sdg meng'view' blog site...heheheh...nk buat new post la wkt neh...kah kah kah

mmg aku tak tukar ape2 pun pd physical appearence...cantek kan tudung aku??hihihiih...rambut tak de arr nk di fix coz aku paki tudung...mau sawan en.mahmood kat depan aku ni kalu tgk aku tetiba buka tudung....!!huh!dosa.

korg perasan tak 3 jari aku yg kiut tuh??kalu tak perasan buat2 perasan okkk....
heheheh...jari ku ber "inai"..ni kerana semangat dier 1 nk kawen la neh...kat umah tu ada henna yg cecair tuh...hum..dier 2 la yg rajin pakai kan tuk aku..tq dier 2

3. Post that picture with NO editing.- aku dh post kat atas tuh! dan takde kesan edit2 okkk

4. Post these instructions with your picture. - erk!!dah buat jg.

aku nk tag org lain gaks....

1) list2 nama dak MADID (wa,nusk,eimah,od,o-oi)dlm blog aku - korg syg aku kan??so buat tag ini ekkk...hihihi

2) "customer cerewet" - silakan la...ala..tak lame pun...kejap aje....jgn post gamba tak senonoh udah le...letak la gamba baru lps solat ke...huhuuuu...sejuk skit mata memandang

3) dier 1 and dier 2 jugak!!!!hehhehehhe...buat ek...luv uols...

long journey

huh!!menghela nafas panjang...(panjang2 tu sendawa la!!)

bole dikatekan sepanjang mgu ni aku dtg opis awal dan mengusung beg laptop seperti pekerja2 ATOS...SHELL...yg sibuk dgn proj...tp aku??ade proj lain la...

dan yg terkini 'mac notebook' telah di pertontonkan kpd ktorg...pergh!!bakal puan kita yg bw..katenye special gift..mak aii...kayo nye ekau..

oleh kerana byk proj...maka tertangguhla sessi utk ANTM,GG_s2,DH_s5and movi2 di opis ni...kantoi..
so arini mmg nk tgk okk!aku stop jap buat extra proj coz dpt customer yg sgt cerewet...adeh...nasib baiklah mr juai dpt bersabo dan mendesign dgn baiknye!!fuh!hasilnye...

*********************************

umah aku skang ni dh berkurang ahli....sob sob sob...terase gak sunyinye...dier1 telah pun mengemas brg2nye..tp tak angkat lg ke rumah bakal suaminye...esok adalah hari yg bersejarah buat dier1...congrats from me...dier1 kate pelamin kat umah dah siap...cmne la agaknye....

dlm jam 9mlm ni aku dan kwn2 yg lain akan memulakan perjalanan ke Grik...
janji berkumpul di putrajy sentral coz tgu cik huda dr damansara....
then janji nk jumpe sebuah lg kereta di hentian sg buluh coz dorg dr gombak..

dan smlm aku dah repair lampu depan...tp tak pam tyr lg..alamak!!lupe2.
nk g basuh kete...skang kan musim ujan...lps balik nti la baru basuh ek.
cik if-else dah ade plan utk ktorg pd hari ahad nti slps ke rumah dier1...so just wait and see...

Nota kaki - pray for my safety journey. nk jmpe adik aku kat mane2 hentian kat utara coz nk amik baju kurung yg akan dipakai esok together with hadiah kawen utk dier1 yg pn mariam sediakan..

"?" developer

Thursday, November 20, 2008

My job scope for today....mcm smlm

smlm dh setle satu keje as B**G developer....hahhah...mcm asing je bunyiknye...
to noni..adakah anda berpuas hati??ini jg adalah berkat bantuan mr juai(nama sebenar tp aku pendekkan)

arini ade lg satu proj...bcoz smlm dpt request
"fa...aku nk jg skin yg cantik2".....ahhahha...bole bole...bole..coz tgh asah bakat guna photoshop...padahal aku cilok gak dr mr gugul

kalu cikpest takpe arr..dia dh mmg terror bab2 nk letak gamba tunggang terbalik neh...

dan sebenarnye...aku ade lg satu proj yg same tp tak serupe....yg belum lg aku start nk buat...dr kelmarin lg org tu request...hihihihi...ampun ye...idea dh diberi...font dh carik...ok ok...arini ekk...

Nota kaki - badan sakit2...adakah kerana job baru ini??hummm.....nehi nehi nehi

renovation

Monday, November 17, 2008

Hai all...

sorry for the inconvenient..(the private blog)

it is due to some renovation has been made...

Here it is!!!happy blogging

Foot notes:: the new me ...........i just wanna have my new life....-fa- the fabulous...

Pelik kah??

Wednesday, November 12, 2008

Salam too all!!!

Aku melintas di blog ika comot td...tetiba kat bwh tu nmpak list nama org yg dia tag!!!
erk!! tag again...padahal ini baru kali kedua aku kene tag...

hum...topic yg dia suh jwb tu agak menarik...it is about "Aku pelik"...hum...setiap org ade definasi tersendiri utk kategorikan diri dorg ni pelik jenis cm mane kan...kalu aku....aku rase aku pelik pada situasi2 tertentu

(1) suka sendawa kuat esp lps mkn

erk!!kan dh kantoi...kalu org dengar bole muntah balik bile lps mkn...hadoi!!tp org kene paham...ini tindakan luar kawal..aku tak kira la depan sesape pun...kdg2 tersendawa kuat...malu ke??malu la kalu tgh mkn dgn org yg bari 1st time kuar...tapi kalu org yg dh biase...biase2kanla okk!!hahahhah...tp aku berusaha utk mengurangkan tabiat pelik lagi kurang sopan inih...

(2) tak suka @ bole mkn benda2 pedas

ha.....ini pelik la kot..coz org perak mmg kebanyakannye mkn pedas...tp aku ni mmg tak bole nk rase apatahlagi nk telan benda2 pedas..dlm masakan pun aku tak bubuh cili boh byk sgt...sikit2 sudey..
penah satu ketika aku mkn kat "kubur" (nama tempat mkn kat belakang uia)..aku mintak bihun tomyam...dh ckp tak nk pedas...tp di bagi jgk yg pedas!!bile aku rase sesudu aje...pergh!!!!mcm ade asap keluar dr mulut aku....wargh!!naik minyak aku dibuatnye...coz kalu aku sdg pedas..feeling nk marah tu cepat gile membiak!!ape lagik...dgn muka dan suare yg bengang...aku panggil abg waitress tu n suh tuka yg baru!!tak kira! tak kira!..bukan aku tak byr kn!

kalu kat umah plak, housemate aku plak terpakse msk masakan yg tak pedas supaya aku bole mkn same..tp utk dorg...dorg buat sambal belacan tambahan...terima kasih krn bersabar dn aku...hehehe

(3) suka meng'iron'

hehhehe...tak suka memakai fabrik yg berkedut...baju keje,tudung,bj kurung,seluar,tshirt,cadar,sarung bantal,telekung yg berkedut slps basuh...semua aku kan iron before nk guna..hehheheh

(4) selekeh gile kalu duk kat umah kat kg...

wah!!aku mmg selambe gile kalu duk kat umah...bukan selekeh cmne pun....em..kira kalu kita org pompuan mesti nk pakai bj yg matching dgn tudung kan kalu keluar...tp aku kalu kat umah ipoh..aku main bedal aje tudung n tshirt ape2...hehhhehe...tp masih menutup aurat la kan...nk lawa2 tolak ketepi....yg pasti maintain cun dan comel...serta wangi okkk!!!korg jgn salah anggap plak dgn keselekehan aku taw!!

(5) i hate 'sejuk'

bile sejuk kat opis...jari aku jd kejang..erk!!kejang??salah2...kebas...so tak bole nk menaip...ceh!alasan.itulah alasan yg aku selalu bg pd kak ijan mase nk siapkan tutorial JDEV bln lps...asyik tak siap aje..alasan..jari kebas...sbb sejuk...hahahha...maaf ye kak ijan.

tak suka sejuk wkt tido..coz aku mls bgn nk buang air kecik...dan riso kencing tilam jg...wakakakak...

kalu kat tmpt tgk wayang plak....aku akan letak tgn aku bwh peha...utk dptkan haba yg suam2 gitu...korg pun mesti penah try jg kan??

(6) marah kat pompuan yg drive

knp nk marah pompuan lak??aku ni bukan pompuan jg ke??
ha...aku marah kat pompuan yg bwk kete sopan sgt...kdg2 ade yg bwk slow sgt...alahai....cuba belaja bwk kete mcm otai skit...tp jgn la mcm pelesit plak lajunye kan...

p/s:: pn.mariam pun tergolong dlm kategori pompuan yg bwk kete dgn sopan...patutkah aku marah??dosa..dosa..

(7) fail paking bontot

tak suka paking bontot kalu paking kete kat mane2...maybe aku tak reti nk bajet??mungkin la..
tp sebenarnye aku mls nk pusing stereng kete byk kali..hahhahah...dan lagi satu mls nk tgk side mirror...kalu ade org nk tolong tgk kan xpe jgk!!


huh!!to ika comot...i dh jwb soalan tag u okk!hahhaha...semua kisah di atas adalah fakta dan tiada kaitan dgn yg hidup atau yg telah meninggal dunia...

Nota kaki:: ape kisah pelik korg??jom share!!

Impak Maksima...kali ni ade music punye

Friday, November 7, 2008

"Impak Maksima: The Musical"




Things looking good for Zul Huzaimy-led "Impak Maksima: The Musical", RM20 tickets already sold out within five days.

**************************************************************************

Dari drama ke filem... menggegarkan panggung... dan dari filem pula diusung ke pentas Panggung Sari, Istana Budaya... Impak Maksima The Musical, ada lakonan, tarian dan nyanyian. Bagaimana senario yang akan dipertontonkan?

Bakal dipertontonkan kepada masyarakat pada 11 November hingga 22 November 2008, bakal memberikan kelainan.

Bayangkan, bagaimana sukan drift diimplementasikan di pentas paling moden di Malaysia ini. Khabarnya, kereta drift turut berderum di pentas ini dan untuk itu, satu lapisan tar untuk membolehkan kereta berpusing akan dibina.

Ianya memakan perbelanjaan yang besar dan ini akan ditanggung oleh Excellent Pictures yang bekerjasama dengan Istana Budaya dan Global Network Entertainment Sdn Bhd.

*******************************************************************

Sinopsis Teater Muzikal Impak Maksima The Musical


Teater ini mengisahkan seorang remaja bernama Ayie (lakonan Awal Ashaari) bersama dua rakan karibnya iaitu Loyai dan Amran yang sentiasa terjebak di dalam sukan permohonan drift. Mereka obses dan gemar serta terlibat dengan lumba haram.

Saingan utama Ayie ialah Ray dan mereka bersaing untuk bergelar jaguh Drift jalanan.
Seperti jalan cerita dalam drama dan filem, dalam teater ini juga, Ayie dan Loyai adalah pelajar di kolej swasta. Amran adalah seorang mat rempit dan bekerja sebagai mekanik di bengkel Adam. Suatu hari, ketika kemasukan pelajar baru, Ayie telah bertemu dengan Eva Lyana seorang freshie yang cukup popular.

Malangnya Eva tidak berminat dengan Ayie. Namun, Ayie tidak berputus asa dan berusaha sedaya upaya untuk memikat hati Eva.
Apa yang tidak diketahui oleh Ayie ialah Eva sebenarnya adik kepada Ray yang sentiasa mengawasi pergerakan adiknya.

Apabila Ray mendapat tahu yang Ayie sering mengganggu Eva, Ray bersemuka dengan Ayie. Di situ berlaku pergaduhan dan Ayie dibelasah dengan teruk. Eva simpati dan dari situ bermula bibit cinta antara Ayie dan Eva.


Satu hari, Eva didatangi seorang gadis bernama Mimi. Kehadiran Mimi memeranjatkan Eva sebab Mimi memperkenalkan dirinya sebagai kekasih Ayie. Eva kecewa. Ayie cuba menjelaskan keadaan sebenar pada Eva bahawa Mimi adalah bekas teman wanita dan mereka hanya kawan sahaja.
Ayie cuba bertemu Eva tetapi malangnya Ray yang hadir. Sekali lagi, Ray memberi amaran kepada Ayie supaya menjauhi adiknya.

Kali ini Ayie mencabar semula Ray untuk berlumba dengannya dan kalau dia kalah, Ayie tidak akan mengganggu Eva lagi. Ray bersetuju dan mereka telah menetapkan satu tarikh.
Siapa yang menang perlumbaan ini? Dapatkah Ayie mengamit semula cinta dari Eva? Segalanya terjawab dalam teater arahan Ahmad Idham ini.

Nota kaki:: aku dh book tiket n byr sekali kat presint 16 td...huhuhu...sape yg bakal ikut??mestila dier1 dan dier2...hahahhha

Bunkface :: Situasi

Thursday, November 6, 2008

Hai all....ari yg sepi di opis.....

arini duk opis aku lyn lagu neh...ni lagu baru yg aku dgr kat HOT.FM...
1st time denga lagu ni mase g airpot dgn 'puan rindu'....lagu simple aje...mase tu tak tau lagu sape..

tetiba plak td lisa duk nyanyi lagu ni...eh!mcm penah dgar aje...aku pun terus cari lagu ni kat dlm list HOTFM Tiga Puluh...ingtkan "one bug short" yg nyanyi..rupenye ade band baru...

BUNKFACE



band indie yg baru....dorg byk nyanyi lagu ong puteh...ni je satu lagu Malay yg ade dlm album baru dorg..

video

maafla...video klip dia blank aje....maybe tak shoooting lg kot

SITUASI…

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
dan aku , ku layu
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

C/O
Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
tuk menggapai bintang
terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
engkaulah, destinasiku
dalam ingatanku .. oh oh oh…

Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu .. oh oh oh
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

C/O dan C/O lagi… =)

Jom bace

Seorang lelaki yang sengau naik ke sebuah bas lalu bertanya kepada pemandu bas
“Vang.. vas nih fegi hamfang ke…? ” (bang, bas ni pergi ampang ke?).
Pemandu bas itu berdiam diri. Marah kerana tidak dilayan, lelaki sengau itu pun turun dari bas.

Seorang lelaki lain di belakang pemuda sengau tadi pun bertanya kepada pemandu bas itu.
“kenapa awak diam tadi? kesian dia…”

Pemandu itu pun menjawab: “Masham mana haya nak hawab…. haya hun hengau hugak.. hhanti hia hata haya hehek hia hulakk!!!……..”
(macam mana saya nak jawab.. saya pun sengau jugak.. nanti dia kata saya ejek dia pulak!!!)…


Nota kaki:: tergelak sekejap ....ahaks

Seraaammnyeeeee........

Tuesday, November 4, 2008

Arini nk cerita ttg drama seram kat tv3 yg aku follow..."KEKASIHKU SERU"....cerita ni ade 13 episod...kalu aku miss 1 episod...aku ade pembekal yg bole bg aku video utk episod mgu tuh...aku pow fakri video2 cite ni coz umah dia ade internet yg kukuh...so,dia bole download...hahahhah

Dan bile tgk kat umah...ana, noni n along mesti akan tgk same...(mmg ktorg satu umah follow cite ni)...tp sejak ade Amazing race Asia yg 3rd kali ni...kami terpaksa bertukar2 channel utk tgk kedua2nye krn wkt siaran SAMA!!cuma lewat 1/2 jam....

hum....dh nama pun cerita seram kan...mesti la ade part2 yg patut korg n ktorg menjerit!!!!!huhuhuuh...tp aku rase mmg satu malaysia akan menjerit bile tgk hantu2 yg keluar mengejut!!haih!..kami kat umah ni tgu mase aje nk kene serang dgn jiran2 sekeliling...

skang cite kekasihku seru dah abis dah....hum...tp aku rase ade sambungan Kekasihku Seru 2 coz ending dia aritu mcm tergantung...watak Waris masih hidup!!ingtkan dh mati...so mcm mane dgn keturunan Marissa plak??dh selamat ke??coz dia baru lahirkan baby hasil perkahwinan dia dan Rasyad.....same2 kita nantikan....

Kekasihku Seru yang menggabungkan unsur mistik dan kisah cinta ini mengisahkan Waris (Hairi Othman) yang tidak boleh melepaskan cintanya jika dia hendak hidup untuk selama-lamanya. Waris sudah mati 100 tahun yang lalu tetapi dihidupkan Mastura (Emelda Rosmila)....Emilda lakonkan 2 watak....dia juga adalah Marissa. Untuk sentiasa hidup selama-lamanya, Waris mesti mengahwini waris Mastura turun temurun. Kehidupan Waris selama ini bergantung kepada keturunan Mastura zaman berzaman.

Sementara itu, Marissa hanya mengetahui dirinya anak angkat selepas kematian ibunya. Berbekalkan surat yang dijumpai dalam peti simpanan ibunya, Mastura cuba menjejaki siapakah ibunya yang sebenar dan mengapa dia diberi kepada keluarga angkatnya. Dia kemudian bertemu pasangan adik beradik Mas Suri (Umie Aida) dan Mas Ayu (Kuza) di sebuah rumah penuh misteri. Dua beradik ini mempunyai perangai berbeza.

Pelakon2 citer ni best gak....ramai yg glemer2....

Dibintangi oleh:

Emelda Rosmila
Hairi Othman
Umie Aida
Kuza
Fizz Fairuz
Rose Iskandar
Ahmad Mazlan

=============================================================

Slot baru drama seram kat tv3!!!!
‘Puaka Nyiang Rapit’
pelakon2 dia pun not bad gak!!

perhati gamba ni betul2....ade hantu kat bwh tu!!!huhuhu...gimik arrr

Kisahnya bermula di sebuah kampung iaitu Nyiang Rapit. Penduduk di kampung itu mempercayai menjelang malam sebelum tahun baru Islam akan muncul satu kuasa ghaib cukup mengerikan. Adalah dipercayai, setiba malam itu, seorang penduduk pasti menjadi mangsa korban Nyiang Rapit. Jika anda tinggal di perkampungan Nyiang Rapit, anda mungkin menjadi mangsa seterusnya.

Itulah sinopsis drama siri seram terbaru ‘Puaka Nyiang Rapit’, bakal menambahkan keseraman anda di malam Khamis, pukul 9.30 malam, bermula 6 November nanti di TV3. Jika sebelum ini anda sering dihantui teman misteri di dalam ‘Kekasihku Seru’, kini, ‘Puaka Nyiang Rapit’ bakal mencari mangsanya.

‘Puaka Nyiang Rapit’ berkisar mengenai kepercayaan karut dan syirik yang menjadi pegangan penduduk tersebut. Apabila manusia mula hilang pertimbangan, maka mereka akan menjadi korban. Penonton pasti merasai ketaksuban kuasa ghaib yang dipaparkan melalui sentuhan kreatif pengarah hebat, Ahmad Idham.

Antara sebab musabab awal aku akan menonton cerita ini ialah:::

ada Lyana Jasmay...aku start minat dia mase dia jd heroin cerita bersiri KAMI! salah satu bakat muda yg aku kagumi...dulu ingt lagi mase dia berlakon time kecik2....sgt cumilll...hope dlm cerita ni dia dpt menarik minat aku lg utk tgk....
siri ini baru mahu bermula lol, hari khamis ini. Tarikan awalnya itulah.
Tapi kalau cerita tak best, aku pun kurang rasa mahu menonton. tak gitu !

Nota Kaki:: aku selalu takut balik umah mlm2 bile dh lewat....gara2 tgk cerita2 seram ni...hehehhe... tp bukan takut hantu sebenarnye..tp....takut....takut.....takut sekor kucing kat area umah aku yg pakai loceng kat leher...dia selalu muncul secara tiba2....oklah korg...selamat menonton ek!!

Bapak oo bapak

Friday, October 31, 2008

Nak pecah perut gak aku bca citer nieh.. Ahaha! Ini namanye sessi malas menghapdet blog..tgu la mase yg sesuai ok!


Seorang bapak memanggil anak gadisnya masuk kedalam bilik. Dialog dia
lebih kurang macam ni la…

Bapak : Bedah, mai sini sat. Bapak nak tunjuk sesuatu ni.

Bedah : Ya bapak, ada apa?

Bapak : Mai masuk dalam bilik pastu tolong tutup semua tirai tingkap.

Bedah : Apa???!!! (isk? bapak aku ni? lain macam jerr)

Bapak : Dengar tak bapak kata…..

Bedah : Ya bapak, Bedah dengar… cuma Bedah tak percaya apa yang bapak
kata ni.

Bapak : Betulll. Bapak suruh hang masuk dalam bilik pastu tutup semua
tingkap. Bedah pun dalam ragu-ragu tu, dia ikut jugak la apa yang
bapak dia suruh. Sambil tu dok pikir gak laa… apa la bapak dia nak
buat, dah la kat rumah.

Bapak : Okeh… mai duduk sebelah bapak. Heh? heh…

Bedah : Eh!!! bapak, Bedah kena keluar dari bilik ni. Sat lagi mak
balik…abis aaaa.

Bapak : Tak payah risau… mai duduk sini cepat!!!! Jangan bagi bapak
berkasar. Bedah pun terpaksa la duduk jugak… hati dia takleh cakap
laa… berdebar giler ahhh. Dalam kepala dok terbayang jadi apa la
nanti kat dia.

Bapak : Cantikkk!!! Yiihaaa. Astalavista bebeh. Okeh, mai masuk dalam
selimut bapak plak.

Bedah : Apa???!!!

Bapak : Masuk la cepat!!! Dok cakap banyak pulak. Bapak ikat mulut tu
karang aaa.

Bedah : Bapak…Bedah takut laaa. (nak nangis)

Bapak : Bedah, tengok ni

Bedah tak sanggup nak tengok… dia pejamkan mata. Dia tahu, bapak dia
dok buang tebiat. Bapak dia dah gila. Kiranya, bapak dia tunjuk tu
konon-konon nak intro dulu ler tu. Tapi dalam hati, Bedah teringin
gak la nak tengok. Dia pun bukak la mata sikit.

Bapak : Cantik tak jam G-Shock baru bapak ni. Dia ader cahaya bila
gelap. Mahal nih!!! Dah, pegi keluar.


Nota kaki:: ade ke bapak yg spoting camni??gile betul...tp kan anak dia yg salah tafsir...atau pun korg yg salah tafsir?????renung2 kan dan...selamat beramal....

ERk!!!komen skit ok!



= Iklan memainkan peranan dalam sesebuah perniagaan

= tapi kalau tak pandai buat iklan macam ini lah jadinya.

=Ni salah satu iklan yang buat orang kelantan gelak sakan...hahhahahahah


Nota Kaki:: org t'ganu plak cmne??wakakakkaka

Di sebalik kecantikan pasangan kita

Thursday, October 30, 2008

ADA kalanya seseorang memiliki pasangan hidup berparas menarik tetapi cakapnya pedas lagi menyinggung.


Ada pasangannya rupawan, bahasanya sedap didengar tetapi sangat boros.


Ada pula pasangannya indah dan jimat tetapi malas beribadah.


Kerencaman dalam mencari jodoh ini pernah diibaratkan dalam satu hadis:
‘Manusia itu seperti unta. Antara 100 ekor unta, sangat sulit kamu menemukan seekor yang sangat baik tunggangannya. ‘ (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).


Pasangan ideal memang sukar diperolehi dalam zaman penuh dugaan.


Ada gadis yang mengeluh kerana sudah penat mencari calon suami yang berkelayakan, gagah dan lawa, tenang dan lembut serta kuat beribadah.


Ada teruna mengeluh sukar mencari calon isteri yang cantik, senang dipandang, sabar, jimat, suka beribadah dan pandai mengambil hati ibunya.


Nasihat Rasulullah saw berkenaan kekurangan yang ada pada pasangan kita:
‘Hendaknya seorang Mukmin tidak meninggalkan seorang Mukminah. Kalau dia membenci suatu perangai pada diri isterinya, dia pasti menyenangi perangai yang lain.’


Pesan Rasulullah sejajar dengan firman Allah: ‘Kemudian apabila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.’ (An-Nisaa: 19)


Sebagai pasangan (baik suami mahupun isteri), janganlah kita membiarkan begitu saja beberapa aib atau kekurangan pasangan kita. Alasan bahawa sikap sudah begitu sejak mula - tidak boleh dipakai sama sekali..


Sikap manusia boleh diubah selagi ia sanggup merubahnya.


Suami hendaklah berdakwah kepada isteri dan begitu juga sebaliknya.


‘Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.’ (Surah An-Nahl: 125).


Dakwah paling asas adalah dengan pasangan kita sebagaimana Rasulullah saw menyampaikan kisah baginda menerima wahyu kepada isterinya, Khadijah. Ia diikuti dengan anak-anak dan orang-orang terdekat.


Oleh itu, suami/isteri perlu menggilap cara merubah sikap pasangan dengan cara paling elok menunjukkan contoh dan hujah. Kekasaran atau pukul bantai tidak boleh dibuat untuk memaksa seseorang berubah.


Selain ikhlas dalam menasihati, penting pula ikhlas dalam menerima nasihat. Ketika kita dinasihati, hendaknya kita kendalikan serta lunakkan hati kita untuk ikhlas menerimanya.



Nota Kaki:: Kebahagiaan tidak akan hadir dengan sekelip mata. Ianya harus dipupuk dengan perasaan kasih sayang yang tidak berbelah bagi..

Open house on last weekend...

Wednesday, October 29, 2008

Hello everyone....happy blogging....

Today is my boooooossaaannn day at my office...hahahaha....my ofismate started declared our company name as 'XXX'....

i would like to share my moment on last weekend...there is still an open house at the end of hari raya month....even today i went to Cyberjaya Open House for deeparaya...but lisa told us that it consider as her 'open house'.....of my GOD...definately not okk....heheheh....lots of meals...especially the Malaysian foods....but i'm not taking too much food there...

Alright babe....last weekend i was invited by our school gathering unpaid organizer --> Najiyyah..to her open house at Kg Melayu, ampang...and actually it was a special day for her...Congrats jiyah! thnx to odah for took me a ride there with free of charges!!!!(by her kelly also)....once we reached there, the boys already finished their meal...ade bihun sup perlis version...compressed rice(nasi impit...ahaks)...rendang daging lol....desserts....and also 'air buah campuran'...

some of my beloved frens had came.....uya + fiancee,nadia the lawyer buruks, ain the amazing nurse, huda the new student of UKM, odah the top S/U at her ministry and me who is the 'gojes' one!! for the guys....there are jamal,ekmal,izam,ijad n amar...tak ramai pun...unfortunately i didn't have any single photo at jiyah's house.....hahhahah(bile dh nk balik baru perasan...cet!)..

Huh!!then...where did i get those pictures below??......it was our 2nd open house at iffat 's house in PJ...wow!!his family prepared bbq for all guest.....best gile lol!(best sbb dah siap panggang...just put it in the mouth okkk!)...enjoy the crazy pic of my frens below...



Licin!!!!....quite hungry even we just came back from jiyah's house

From left-> odah,jiyah,me,nad,ain

hah!!...us again

This picture was taken before we leave the house happily....dgn perut yg sgt kenyang....okk..see you guys at kenduri kawen odah okk....dont forget to come since she had distributed her wedding card to everyone....... okkkk

Foot note:: dear my MADID frens....please give me ur blog url since we promised to share it right!!!

Tag????apa itu....

Tuesday, October 28, 2008

hai semua....arini sessi menjwb soalan2 tag yg cik pest suh aku jwb...1st time la aku menjwb soaln2 cenggini...adeh...susah jg nk jwb...ade yg betul dan ade yg tidak...wah!!ape pun..kpd kwn2 aku yg aku dh tag tuh..jgn ngelat ok...silalah jwb dgn hati yg ikhlas...kalu tak ikhlas....dosa okkk!

1.Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
- mak n ayah….dorg byk bantu aku ketika susah dan senang..
- adik2 aku yg sengal ituh!kalu takde dorg…idup aku tak colorfull…kene marah same2…gaduh same2…heheheh
- hp..teringin nk pkai hp mahal2 tp tak mampu lagik!adoi la…
- my Kelly…walaupun kete tu kete buruks..tp aku tetap syg dia..
- kasut,sandals n selipar…aku akan pkai kasut menggikut kesesuaian tempat,majlis dan waktu..ok tak?
- my digiKem...murah aje…dgn kamera itulah segala kenangan dpt dirakam..

2. Apakah benda terakhir yang anda beli dengan wang sendiri?
Mlm td aku mines…ingt nk beli baju..tp terlupe nk singgah kedai tuh..hum…after that g mkn kat serdang…so aku telah gunakan duit aku utk mbayar fish&chip yg aku mkn mlm td..hahahhah(ngidam nk mkn western food)

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan anda?
hum…impian aje kan…nk buat kat hotel..ade flower girl, kek tinggi melangit, mkanan best2…huuuuh!heavenye….tp apakan daya..kalu kawin dgn datuk bole la kot…

4. Berapa lama anda rasa hubungan anda akan berkekalan?
harapan semoga kekal ke akhir hayat.Tp jika takdir cinta tidak kesampaian..terima la dgn ketabahan dan kesabaran.

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?
kalu ade org yg kita syg skang ni…makne nye sedang dilamun cinta lah!!aku?ade..ade

6. Dimanakah restoran terakhir anda makan malam?
Mlm td..g mkn kat restoran ape name entahle…yg aku mkn western food tuh!

7. Namakan buku terakhir yang anda beli?
Maaf la….aku bukan jenis yg rajin m’beli buku….buku2 belajo kat uia dlu pun byk yg photocopy..ade la jg beli..satu je dlm 1 sem..hahhah…teman org beli buku adelah!tp kan kalu aku g kedai buku…aku akan duk lame coz aku menempek bace buku2 yg ade kat situ..nama nk beli jgn harap!!

8. Apakah nama penuh anda?
erk!!semua org mcm dh tau kot..tak nk mentioned nama…nk mention maksud nama aku…equal to ‘kegembiraan’.

9. Anda lebih senang dengan mak atau ayah?
prefer dgn mak kalu nk share personal problem..she’s the greatest person who can guide me dealing with my ‘mereng’. Aku ni selalu aje mereng nye…ade2 je benda yg tak kene dln idup ni…dan mak aku akan kol n bg nasihat…selalunye mak akn bg ayat2 Al-Quran yg aku perlu amalkan utk kurangkan mereng aku tuh…at least aku bole tenang seketika.
Prefer dgn ayah aku bile nk deal psl duit…psl kete…psl rumah…psl keje…
Adil kan????

10. Namakan seseorang yang anda ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
biarlah rahsia…..

11. Christina atau Britney?
ade nama lain tak??aku tak lyn arr 2 org neh

12. Adakah anda mencuci pakaian anda sendiri?
same gak dgn cik pest…mesin basuh toshiba yg tolong basuhkan kain..mesin basuh aku itu dibeli ats ihsan duit mak aku…hahhaha….tp separuh aje taw!separuh lagi duit aku ler…

13. Tempat yang paling seronok anda mahu pegi?
nk g Mekah!!tp kalu dpt g buat umrah pun ok gak….pernah la utarakan pd mak aku..tp mak aku kate nk g umrah tu pun kene la ade knowledge ttg nk tawaf,lontar…takkan nk pegi bodo aje..rugi la nti…ok la mak…kak ngah terima nasihat itu…

14. Pelukan atau ciuman?
soalan ape ni?ish ish….tp kalu aku…biar la peluk2 dulu…then cium la…practice make perfect!

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag anda
1.budak yg byk cakap….hahhahah
2.dia ni jiran sebelah meja aku kat opis.
3.budak ni suka bace gossip2 artis…sape nk tau gossip terkini ttg artis2..leh rujuk pada dia
4.she has a cool blog….tempat dimana dia selalu kutuks en.mahmood…
5.sgt obsess terhadap en.edi….wah!tp betul kan

16. 8 perkara yang amat saya gilai
1.suka tgk tv
2.suka kemas bilik.
3.suka tgk muvi
4.suka lipat baju
5.suka cuci bilik air
6.suka kemas rumah
7.suka makan kat luar.
8.suka semayang…jgn lupe semayang tau kome..

17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
lailahailAllah…subhanaAllah…Alhamdulillah…astagfirulAllah….ni senarai perkataan yg elok….yg tak elok didengar tak pyh la aku senaraikan…korg leh dgr time aku berckp okk…

18. 8 buah buku yang paling terbaru di baca (magazines also can?)
aku tak suke bace buku lol….cmne nk bg list

19. 9 lagu yang boleh saya dengar berulang kali
uh!byk nye lagu sampai 9….aku tak kesah kalu dengar seberapa byk pun lagu2 nasyid….huhuhuhu….insaf beb!!bgs utk pengisian rohani

19. 8 perkara saya pelajari tahun lalu
erm…byk benda aku belaja tahun lps..tahun 2007 adalah tahun aku mula bekerja…byk ilmu yg aku belaja esp wkt training…

20. Mangsa tag seterusnya

noni – silalah jwb soalan2 ini okk
Cik filzah - sile laaa.
Aroma – even bz dgn keje WHO itu…tp nk gak suh jwb…hehehe
Fio – ika…jwb ek soalan2 neh…mengisi mase lapang ko…
Pijo – sbb pijo bf yaya…so aku nk tag pijo gak..(erk…alasan ape ni??)
Mohd Apet - ko ade keje ke skang?ke tgk muvi...kalu takde keje...meh jwb neh


Nota kaki:: huh! jenuh aku mjawab....sekian

Lelaki cantik?? pompuan gagah??cmne ekk??

Friday, October 24, 2008

Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik,adalah:-


1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran

3) Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada

5) Lelaki yang baik sangka

6) Lelaki yang tak pernah putus asa Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.

***********************************************************************************

Kegagahan Wanita

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan,tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah,adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.



Nota Kaki:: gagah ke aku?????

Ana kecik!!

Wednesday, October 22, 2008

Terlebih dahulu aku nk explain ttg tajuk entry kali ni..."ana kecik" adalah seorg kanak2 perempuan...details adalah seperti berikut:

Nama penuh: Farhanah Binti Alias
Umur : 11 Tahun
Asal : Perak


inilah ktorg adik beradik yg sengal...bile balik kg aje...aku mmg jd lagi gile coz geng dgn adik2 aku yg tak berape cukup umur...aku pulak terlebih cukup umurnye...hahhaha

knp di gelar ana kecik??...kerana dlm hidup aku ramai org yg aku kenal bernama "ana"...roziana(kwn sek), syazanna(my cousin),farhana(dak umah aku yg menggelarkan diri sbg 'anabest')...kata ganti nama --> 'ana'...'enta'...dan tidak ketinggalan....adik aku yg bongsu sekali....ana jg namanye...gelaran ana kecik dtg drpd aku sendiri coz keliru dengan ana besar (anabest) kalu dorg duk dekat2...contohnye kalu ana kecik dtg umah aku kat s.k ni...kami terpaksa mengunakan gelaran ini utk tidak membuatkan kedua2 pihak, iaitu ana kecik dan ana besar tidak keliru apabila nama "ANA" disebut oleh org yg ade di sekeliling.....hehehhehe....

Entry kali ni ttg ana kecik yg telah menyertai PERTANDINGAN JOM TUNJUK CARAMU! organize by Choclairs Cadbury bulan Sept yg lalu...adik aku ni telah tersenarai dlm top 12!!...it means each contestant represent their beloved state...so ana ni represent neg Perak la ...

korg semua bole tonton video ana ni di sini..kat website Choclairs ni ade byk video budak2 yg lain...ade ramai kanak2 yg masuk pertandingan ini...ade yg main piano, main tali skipping, main seruling, menari, story telling n mcm2 lagi lah....

Dan ana kecik ni telah memilih utk mendeklamasikan sajak....shooting video ni berlaku di kelas sekolah ana ni belaja...cikgu dia la yg bertungkus lumus sediakan background tu...nk dijadikan cerita...cikgu dia yg bersemangat waja time org Cadbury dtg nk wat shooting..

senarai top 12!!!cayalah ana

after shooting....pihak cadbury inform yg video dorg ni akan ditayangkan di ntv7 pada hari sabtu or ahad....tak lame dorg tayang....cuma 5 min aje....aku tak ketinggalan menunggu di depan tv kat umah kepunyaan noni pada mgu kedua puase....hah!!!!ADIK aku msuk tv....tak sangke pulak video ana play mgu tuh!heheheh.....tgk di bace sajak...alahai...mcm aku wkt kecik2 dulu....mmg ade bakat....korg pun mesti penah bace sajak gak kan...cuma bezanya sedap dn tak sedap di dengar la kan....keh keh keh....

bile dh jd top 12...mesti la dorg nk cr winner kan.....winner dicari based on sms vote!!!pergh!!!main vote2 tuh...mcm artis AF pulak...hahhaha....and bole jg vote dlm website choclairs ni...

yg aku tau mesti ramai vote adik aku neh.... coz ana listed dlm TOP 3!!!!antara org yg vote...parents, kami adik beradik...cikgu2 dia..kwn2 sek ana...acik aku yg keje kat VADS pulak siap suh kwn2 opis dia vote ana....hahhahhaha...sengal la acik aku tu! congrats tu ana kecik...!!!

berita ttg ana was listed in TOP 3 was informed by my mom...org ntv7 called her...dorg bgtau sekali hadiah2 yg ana dapat....korg leh tgk pic kat ats tuh...(komen skit--> sesuai tak hadiah tu utk budak kecik yg masih belum baligh??) aku rase tak sesuai....ngeh ngeh ngeh(gelak jahat)..aku tgh seduce mak aku utk beri hadiah tu pd aku...wah!!gile ke hape...org lain yg menang..org lain plak yg amik hadiah.....byk canteeeekkkk muka kau!

"Lebih hebat, anda juga berpeluang untuk membintangi animasi Zak dan Geng"

ade tambahan....mak aku bgtau yg ana ni akan ade shooting animasi kat ntv7 kat shah alam....tp tak sure lagi bile tarikhnye...amboi! jd pelakon la pulaks budak kecik neh....sure mak aku serang umah aku lagi kali ni...

Nota Kaki:: 1) Bakat yg dkurniakan jgn di salah guna.
2) Next year bole la korg suh adik2 korg tunjukkan bakat...ape2 bakat pun bole...layan kan aje



Hari Ini dalam sejarah

Friday, October 17, 2008

Apekah sejarah itu??

- 1st time aku g tide kat suro...adeh...ape nk jadi la...mcm mane la nk berkat keje...tak penah wat keje cmni...sbb surau ni sejuk..tp td aku memberanikan diri utk tido...hah..after 2 jam aku tido..terus siap2 pkai tdung n g toilet....tak tahan wei..aku ni mmg tak tahan sejuk...tido kat umah pun tak pkai kipas..bole sep letrik tau...sbb tu bil letrik umah kami murah dn berpatutan setiap bulan krn adanya org seperti aku yg pandai berjimat....hahahhaha...(padahal takut nk g toilet mlm2)

- 1st time aku, lisa, reen n kak ijan...telah melakukan sesuatu dlm LIF stor cs...teeeeeetttt!!ini 18sx okk! terserempak dgn makcik cleaner kat situ ...(tp kami senyum2 kambing aje..padahal dia dengo kami duk menjerit!)...yg pasti...lisa ternoda...wah!

- 1st time print map negeri Melaka...knp??sebab esok aku,noni,ana n ifah nk g ke sane...tentatif prog telah di plan oleh miss noni...maaf la noni...aku bru nk print neh sebenarnye...ape2 pun...esok tetap ke sane okkk!!

- Lagi?? 1st time aku meng'register' kan diri dlm facebook...wei,ade je mase ko ek nk buat menda2 ni??mmg arr ade mase...krn mase itu emas...so manfaatkan lah selagi ade mase..padahal org lain dah join FB ni bertahun2 yg lalu...ramai aku jmpe kat situ esp kwn2 uia..my beloved lecturers and budak2 umah aku....ceh..takde org lain ke??aku nk cari geng2 sekolah aku jgk sebenanye..somoga aku berjaya...

NOta kaki:: itulah senarai sejarah aku hari ini...inilah caraku!!!

-