Raya Korban

Tuesday, December 9, 2008

Aku nk mulakan dgn ucapan "Selamat Hari Raya Aidiladha"

pada wkt begini aku msih di rumah melayan tenet sorg2 coz adik2 n my parents udah pun tido dgn amannye..amik cuti 1 mgu utk duduk lame bersama family...(actually aku bukan jenis homesick nk duk kg lame2)...

raya korban tahun ni tetap disambut dgn cerianya di samping menghayati erti pengorbanan...bg kami adik beradik...pengorbanan yg dimaksudkan ialah pengorbanan dari pn.mariam & en.alias...hanya Tuhan sj yg dapat membalas sgl pengorbanan mereka....

bermula dr alam bayi...kanak2....remaja....hinggalah kini...merekalah yg byk menyokong,m'bantu,menegur dan mcm2 "men" lg demi memastikan idup kami sentiasa di dlm keadaan senang mengikut kemampuan mereka...

dr kami utk pn.mariam & en.alias...............thanks for everything you did for us!!




hum....hari raya....mcm raya puasa jg...cuma tak semeriah aidilfitri la kan...raya korban tahun ni...opah kat kg ade tak part dlm korban....tp kami tak sempat tgk coz hujan sepanjang hari...

sebelum balik raya...ktorg satu family 1 semayang raya kat masjid...aku dan adik2 pompuan aku yg 2 org tu duk sof blakang...pn.mariam pulak berebut2 nk duk sof depan...nk pungut pahala..ktorg ni duk blakang coz nk teman ana kecik yg tak cukup umur lagi(alasan....aku dah terlebih cukup umur pulak neh!)....aku kalu g masjid suka perhati telekung org...bukan ape...dah mcm2 fesyen telekung zaman sekarang...yg berkilat,yg tak berkilat,yg berbunga,yg kain licin,yg kain cutton...haih...yg pasti telekung kami mestilah bersih dan ber iron coz mlm tu pn.mariam dah sound ktorg sediakan telekung nk g semayang sok.....haih....inilah ibuku....sentiasa memastikan kekemasan kami anak beranak!


lps solat..mkn kat rumah...rendang tok(femes kat perak...tp dah abis la...tak sempat nk bg korg rase) dan rendang udang(aku yg masak...kali ni sedap!) konfem abis ktorg mkn! mkn dgn lemang yg aku ngn pn.mariam g beli semalam....

rutin raya family...lps semayang....balik kg opah and atuk kat sitiawan n bgn dato'...kat area perak jugak...2 jam dr ipoh....

sonok arr jumpe makcik2 aku yg ada kat sane...esp jumpe mak itam(mmg dia gelap sikit kulitnye...coz ktorg duk panggil itam..itam...lame2 itam betul2)...tp tak kesah la...

ktorg tido umah mak itam...ape yg menarik kat umah mak itam aku ni....dia n suami dia suka menghias rumah...hasilnye...rumah dorg sgt canteeekkkk...aku suka...siap ade landskap...kolam ikan....pasu2 bunga....perabot dalaman...mmg aku suka la...ala2 mcm dlm majalah anjung seri tuh...aku pun mula la bercita2 nk hias rumah aku lg canteeekkk dr rumah mak itam...hihihihi...kalu ade duit la kelakkkk

mmg senang nk hias rumah coz anak dorg 2 org aje...itupun dah beso...aku rase kalu dorg ade anak kecik...susah kot nk hias rumah lawo2...abis kene usik aje kot brg2 nye...

2 hari duk kat kg....bile balik ipoh ...letih!!aku drive kete pn.mariam..akram plak drive waja dgn semangat waja nye....tup tup...cermin kereta waja retak....sape yg buat????nk kate kene batu...padahal wkt tu kami berenti mkn....hum...benda dh nk jadi...terpaksalah g repair.....melayang la seratus lebih kot...coz tak tuka cermin lain...just hilangkan retak tu je...


huh!!sape yg keje esok...selamat bekerja...jgn malas2 okkk...
aku masih bercuti....dan dh mls nk g opis....tak baik pulak ckp cmtu.....ampun..ampun

Nota kaki - kak ijan kate ade email urgent dr dept ktorg...suh update skill....tp esupport tak bole buka kat rumah ni...knp ek?dia punye list kat "associate workbench" tu tak kuar....esok nk try buat lagi.

kpd korg....best tak mkn daging korban?gosok gigi betul2..jgn smpi daging tersepit celah gigi..bole buatkan gusi kita bengkak bile ade makanan di celah2 gigi...renung2kan dan selamat beramal...............................................

8 comments:

nusk said...

alhamdulillah sambutan kat umah aku pun meriah...daging korban kami panggang cecah ngn ayaq asam! pergh!

yg penting betul kata ko jgn skali2 lupa pngorbanan mak ayah kita, itulah erti pengorbanan sebenar!

eimah said...

huhuh aku raye dlm demam sgt tidak sonok pe pn aku xmkn uwaaa....pai ke arinih aku demam lg msk arinih udah 4 ari...

fatinhakimah said...

kalo xnak pggl kamu fa boleh x?
nak pggl kamu beha juga hehe ;p
Salam Aidiladha beha ;)

Call me -fa- said...

to nusk - mkn daging cicah dgn air asam?????mcm kome mkn daging kambing kat umah odah aritu ke?

to eimah - sian kamu...demam ke...xpe2...mkn daging pah ni kurang le demamnye...ni demam nk tgu 27 hb neh....

to fatin - eh???mane jmpe blog i neh?malu i taw...hahhahha....mulai skang pls call me fa okk..bile aku bole view blog kamu plak??

agHoo said...

xabes2 ngn gigi..byk plug ek?

Call me -fa- said...

erk!mane ade!

cek gigi sendiri tu dulu!confirm byk plug!

ViniL said...

retak cermin mana? depan ke tepi?
huhu nih sebab banyak makan daging lembu kut nih.. hehehe

Call me -fa- said...

to viniL - retak cermin depan kete waja...huhuhu...tak tahu ape puncanye...tu yg menimbulkan kesangsian kami sekeluarga!benda dh nk jadik kan...