gigi bongsu

Thursday, November 27, 2008

Latar belakang

Gigi bongsu ialah gigi geraham ketiga yang tumbuh pada peringkat remaja atau awal dua puluhan. Ia kerap terhimpit (terimpak) kerana ruang di rahang mulut tidak cukup untuk gigi tersebut tumbuh dengan baik.

-erk!!!betul2...gusi aku tak ckup ruang kot...tu yg tumbuh tak betul-

Apakah komplikasi gigi bongsu terimpak?

Gigi bongsu yang terimpak boleh menyebabkan:

  • Kesakitan- mmg sakitt okkk!!!
  • Jangkitan
  • Kebengkakan- pipi aku bengkak sebelah neh
  • Penyakit gusi
  • Nafas berbau
  • Kerosakan gigi (karies) pada gigi bersebelahan
  • Kesukaran membuka mulut

Bila anda perlu berjumpa doktor pergigian?

Jumpa doktor pergigian jika berlaku keadaan seperti berikut:

  • Kebengkakan gusi di sekeliling gigi bongsu- mmg dah bengkak skang...sob sob sob!!
  • Kebengkakan muka- bengkak jgk!!
  • Kesukaran untuk menelan
  • Kesukaran membuka mulut
  • Demam- belum lagi demam...esok kot

Bagaimana anda boleh melegakan kesakitan?

Dapatkan rawatan secepat mungkin.

Anda boleh mencuba petua berikut bagi melegakan kesakitan buat sementara waktu sebelum ke klinik:

    • Makan ubat penahan sakit.
    • Berkumur dengan air suam yang dicampur sedikit garam.
    • Gunakan flos untuk mengeluarkan sisa makanan di celah gigi.
    • Hisap ketulan air batu supaya gusi menjadi kebas.

Rawatan oleh doktor pergigian

Rawatan berikut mungkin diberikan oleh doktor pergigian:

  • Gigi dan gusi dibersihkan dan dicuci dengan air saline (air garam).

  • Antibiotik diberi jika ada tanda-tanda jangkitan (infeksi).
  • (a) Jika gigi bongsu tidak terimpak :
    - gusi yang berlebihan perlu dibuang (insisi).

  • (b) Jika gigi bongsu terimpak dan masalah berulang :
    - gigi perlu dicabut melalui pembedahan.

X-ray gigi berkaitan mungkin perlu diambil untuk menentukan kedudukan gigi tersebut.


=============================

aku sedang mengalami masalah ketumbuhan gigi bongsu....Tuhan sj yg tahu!!tp still bole tahan lagi...cuma susah nk makan...adehhh


Nota kaki - balik ipoh mlm ni...i jeles kat my adik2 coz dorg ikut my parents g kenduri sambil holiday ke pahang!!

Selamat sudahhh

Wednesday, November 26, 2008

Dear semua pembace yg budiman....
entry kali ini aku tujukan kepada Puan Farhana Mohd Fadzil & En.Mohd Aizat Yaacob
Tahniah kepada anda berdua diatas termetrainye ikatan suami & isteri...

Puan Farhana merangkap housemate & opismate aku sejak bekerja di syarikat xxx...dan kami jg pernah menjadi classmate di matric & main camp UIA...

kalu nk story psl ana..mmg tak abis ceritanye...biarlah kami kwn2 uia sj yg mengenang segala kenangan suka dan duka bersama puan farhana...begitu jg dgn kwn2 yg lain....oni,imah,afni,maiza,filzah,rafi,yani,ifah

tak sangka la cepat sgt puan farhana ni menamatkan zaman daranye...doakan giliran kami jg..

melangkah ke dlm masjid dengan senyuman yg penuh bahgia
8 dulang hantaran yg menarik pandangan aku
semoga berkekalan ke akhir hayat

jeles i taw!!huhuhuh
pasangan pengantin di mlm bersama keluarga

==============================================================

Inilah rombongan kami ke LOST WORLD at tambun ipoh...sempat la mandi2,slide2,naik ketapi,main air,main buaian....then..penat!!

Alhamdulillah semuanye selamat sepanjang perjalanan ke gerik-KL...


nota kaki - pasangan pengantin sedang berbulan madu.....di mane??langkawi!heavennye!!

takde tajuk ke?

Tuesday, November 25, 2008

ehem..
cane nak start eh..
okie2.. start..
1..2..3


arini aku msuk opis xxx after lunch!!jahat tak??haih...nasib la..
aku bgn kul 11...g jemur kain yg mlm td aku basuh(mesin kain okk)...kemas rumah,kms dapur..huh!

nk dijadikan cerita..time aku guna mesin basuh mlm td..aku lupe nk letak salur air mesin ke dlm bilik air...mak aii...akibatnye...bilik along telah banjir!nasib baikla tak banjir smpi semua ruang bilik...tq la kpd oni chan yg bertindak bijak mengemop...

wkt tu aku tgh bersiap nk g umah chemun hntr brg...kpd along...aku telah pun belanje dia set spicy mcDeluxe sbg tanda memohon maaf...ampun...len kali tak buat lagi dah..

arini aku tepon cik nasaoji coz smlm aku tak jwb kol dia...rupenye dia nk ajak aku g teman beli kasut kawen...ok set!!!aku ikut ko!!g mane??alamanda je...coz dia mls nk jln jauh2

oleh kerana bekerja separuh hari...keje aku bace blog org...ngomen2...tett!!!dah kul 5.10 ptg...jap lagi nk blah la..

tp sebelum tuh!aku ni telah mendapati sepupu aku sebenarnye telah berkahwin dgn sepupu cik pest!!alahai...keciknye dunia...cik pest duk tunjuk gambo hantaran kawin sedara dia yg org lain curik n edit guna photoshop....aku tgk pengantin lelakinye....ya Ampun...abg Bad rupanye!!confem la aku kenal coz dia duk dtg beraye umah opah aku tiap2 kali raya..

utk makluman korg...aku n cikpest ni rakan segosip di opis...duk sebelah meja aku...maka kami ni saudara biras tp jauh2 la kan....

Agenda mlm ni!!!serbu umah chemun n lela ade open house.sempena ape tak tahulah...aku pasti dtg coz umah dorg hanya sekangkang kera (erk!!mcm tak sesuai aje pepatah ni) sj dr umah aku kat Tmn lestari Putra...

Nota kaki - dtg keje lambat...tp balik awal....haih!!donia donia

have you ever?

Monday, November 24, 2008

"HAVE YOU EVER NOTICED THAT ALL WOMEN'S PROBLEMS START WITH MEN?

Men-opause
Men-strual pain
Men-tal illness
Guy-necologist
His-terectomy

curik dari - http://mrslobo.blogspot.com/

no photoshop2 okk

Friday, November 21, 2008

amboi amboi amboi....en apitto telah mengatakan bhw saya suka ber posing maut di kala gmba sy di snap??benarkah??? itu meeeeemaaang benar!!kah kah kah...tp selalu kene sound dgn 'customer cerewet' coz nmpk over...mmg over pun...!okkkk

dier 1 and dier 2,kita kan belaja dr program season ANTM kat tv... on how to POSE very2 well!!hahahha

tag kali ni ttg gmba segera!!wah menariks lol...jom tgk syarat2nye--->

1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now.

2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.

3. Post that picture with NO editing.

4. Post these instructions with your picture.

5. Tag people to do this.


hihihihihhihihi

fyi...aku baru sampai ofis xxx after kuar lunch td...aku balik umah kms barang nk g umah enduri dier 1 kat gerik mlm td..tp aku bantai tido dr kul 2 smpi kul 3 lbh..hasilnye kul 4 baru masuk balik ni....

aku dapati cik pest n cik rebel tiada di cubic anda....kemanakah mereka???jwb2

* aku bace recent komen entry aku dan di dapati en apitto suh aku buka page dia coz i was tagged by him...hum..ok
* terus aku capai camera samsung (pink-nama baru) and ask the camera to snap my pic...wah!! aku letak pinky kat atas mug tepi tu and ready....10 second.....5,4,3,2,1.....klik!!


tadaaaaa!!!!inilah recent pic aku...

nmpk tak laptop aku yg sdg meng'view' blog site...heheheh...nk buat new post la wkt neh...kah kah kah

mmg aku tak tukar ape2 pun pd physical appearence...cantek kan tudung aku??hihihiih...rambut tak de arr nk di fix coz aku paki tudung...mau sawan en.mahmood kat depan aku ni kalu tgk aku tetiba buka tudung....!!huh!dosa.

korg perasan tak 3 jari aku yg kiut tuh??kalu tak perasan buat2 perasan okkk....
heheheh...jari ku ber "inai"..ni kerana semangat dier 1 nk kawen la neh...kat umah tu ada henna yg cecair tuh...hum..dier 2 la yg rajin pakai kan tuk aku..tq dier 2

3. Post that picture with NO editing.- aku dh post kat atas tuh! dan takde kesan edit2 okkk

4. Post these instructions with your picture. - erk!!dah buat jg.

aku nk tag org lain gaks....

1) list2 nama dak MADID (wa,nusk,eimah,od,o-oi)dlm blog aku - korg syg aku kan??so buat tag ini ekkk...hihihi

2) "customer cerewet" - silakan la...ala..tak lame pun...kejap aje....jgn post gamba tak senonoh udah le...letak la gamba baru lps solat ke...huhuuuu...sejuk skit mata memandang

3) dier 1 and dier 2 jugak!!!!hehhehehhe...buat ek...luv uols...

long journey

huh!!menghela nafas panjang...(panjang2 tu sendawa la!!)

bole dikatekan sepanjang mgu ni aku dtg opis awal dan mengusung beg laptop seperti pekerja2 ATOS...SHELL...yg sibuk dgn proj...tp aku??ade proj lain la...

dan yg terkini 'mac notebook' telah di pertontonkan kpd ktorg...pergh!!bakal puan kita yg bw..katenye special gift..mak aii...kayo nye ekau..

oleh kerana byk proj...maka tertangguhla sessi utk ANTM,GG_s2,DH_s5and movi2 di opis ni...kantoi..
so arini mmg nk tgk okk!aku stop jap buat extra proj coz dpt customer yg sgt cerewet...adeh...nasib baiklah mr juai dpt bersabo dan mendesign dgn baiknye!!fuh!hasilnye...

*********************************

umah aku skang ni dh berkurang ahli....sob sob sob...terase gak sunyinye...dier1 telah pun mengemas brg2nye..tp tak angkat lg ke rumah bakal suaminye...esok adalah hari yg bersejarah buat dier1...congrats from me...dier1 kate pelamin kat umah dah siap...cmne la agaknye....

dlm jam 9mlm ni aku dan kwn2 yg lain akan memulakan perjalanan ke Grik...
janji berkumpul di putrajy sentral coz tgu cik huda dr damansara....
then janji nk jumpe sebuah lg kereta di hentian sg buluh coz dorg dr gombak..

dan smlm aku dah repair lampu depan...tp tak pam tyr lg..alamak!!lupe2.
nk g basuh kete...skang kan musim ujan...lps balik nti la baru basuh ek.
cik if-else dah ade plan utk ktorg pd hari ahad nti slps ke rumah dier1...so just wait and see...

Nota kaki - pray for my safety journey. nk jmpe adik aku kat mane2 hentian kat utara coz nk amik baju kurung yg akan dipakai esok together with hadiah kawen utk dier1 yg pn mariam sediakan..

"?" developer

Thursday, November 20, 2008

My job scope for today....mcm smlm

smlm dh setle satu keje as B**G developer....hahhah...mcm asing je bunyiknye...
to noni..adakah anda berpuas hati??ini jg adalah berkat bantuan mr juai(nama sebenar tp aku pendekkan)

arini ade lg satu proj...bcoz smlm dpt request
"fa...aku nk jg skin yg cantik2".....ahhahha...bole bole...bole..coz tgh asah bakat guna photoshop...padahal aku cilok gak dr mr gugul

kalu cikpest takpe arr..dia dh mmg terror bab2 nk letak gamba tunggang terbalik neh...

dan sebenarnye...aku ade lg satu proj yg same tp tak serupe....yg belum lg aku start nk buat...dr kelmarin lg org tu request...hihihihi...ampun ye...idea dh diberi...font dh carik...ok ok...arini ekk...

Nota kaki - badan sakit2...adakah kerana job baru ini??hummm.....nehi nehi nehi

renovation

Monday, November 17, 2008

Hai all...

sorry for the inconvenient..(the private blog)

it is due to some renovation has been made...

Here it is!!!happy blogging

Foot notes:: the new me ...........i just wanna have my new life....-fa- the fabulous...

Pelik kah??

Wednesday, November 12, 2008

Salam too all!!!

Aku melintas di blog ika comot td...tetiba kat bwh tu nmpak list nama org yg dia tag!!!
erk!! tag again...padahal ini baru kali kedua aku kene tag...

hum...topic yg dia suh jwb tu agak menarik...it is about "Aku pelik"...hum...setiap org ade definasi tersendiri utk kategorikan diri dorg ni pelik jenis cm mane kan...kalu aku....aku rase aku pelik pada situasi2 tertentu

(1) suka sendawa kuat esp lps mkn

erk!!kan dh kantoi...kalu org dengar bole muntah balik bile lps mkn...hadoi!!tp org kene paham...ini tindakan luar kawal..aku tak kira la depan sesape pun...kdg2 tersendawa kuat...malu ke??malu la kalu tgh mkn dgn org yg bari 1st time kuar...tapi kalu org yg dh biase...biase2kanla okk!!hahahhah...tp aku berusaha utk mengurangkan tabiat pelik lagi kurang sopan inih...

(2) tak suka @ bole mkn benda2 pedas

ha.....ini pelik la kot..coz org perak mmg kebanyakannye mkn pedas...tp aku ni mmg tak bole nk rase apatahlagi nk telan benda2 pedas..dlm masakan pun aku tak bubuh cili boh byk sgt...sikit2 sudey..
penah satu ketika aku mkn kat "kubur" (nama tempat mkn kat belakang uia)..aku mintak bihun tomyam...dh ckp tak nk pedas...tp di bagi jgk yg pedas!!bile aku rase sesudu aje...pergh!!!!mcm ade asap keluar dr mulut aku....wargh!!naik minyak aku dibuatnye...coz kalu aku sdg pedas..feeling nk marah tu cepat gile membiak!!ape lagik...dgn muka dan suare yg bengang...aku panggil abg waitress tu n suh tuka yg baru!!tak kira! tak kira!..bukan aku tak byr kn!

kalu kat umah plak, housemate aku plak terpakse msk masakan yg tak pedas supaya aku bole mkn same..tp utk dorg...dorg buat sambal belacan tambahan...terima kasih krn bersabar dn aku...hehehe

(3) suka meng'iron'

hehhehe...tak suka memakai fabrik yg berkedut...baju keje,tudung,bj kurung,seluar,tshirt,cadar,sarung bantal,telekung yg berkedut slps basuh...semua aku kan iron before nk guna..hehheheh

(4) selekeh gile kalu duk kat umah kat kg...

wah!!aku mmg selambe gile kalu duk kat umah...bukan selekeh cmne pun....em..kira kalu kita org pompuan mesti nk pakai bj yg matching dgn tudung kan kalu keluar...tp aku kalu kat umah ipoh..aku main bedal aje tudung n tshirt ape2...hehhhehe...tp masih menutup aurat la kan...nk lawa2 tolak ketepi....yg pasti maintain cun dan comel...serta wangi okkk!!!korg jgn salah anggap plak dgn keselekehan aku taw!!

(5) i hate 'sejuk'

bile sejuk kat opis...jari aku jd kejang..erk!!kejang??salah2...kebas...so tak bole nk menaip...ceh!alasan.itulah alasan yg aku selalu bg pd kak ijan mase nk siapkan tutorial JDEV bln lps...asyik tak siap aje..alasan..jari kebas...sbb sejuk...hahahha...maaf ye kak ijan.

tak suka sejuk wkt tido..coz aku mls bgn nk buang air kecik...dan riso kencing tilam jg...wakakakak...

kalu kat tmpt tgk wayang plak....aku akan letak tgn aku bwh peha...utk dptkan haba yg suam2 gitu...korg pun mesti penah try jg kan??

(6) marah kat pompuan yg drive

knp nk marah pompuan lak??aku ni bukan pompuan jg ke??
ha...aku marah kat pompuan yg bwk kete sopan sgt...kdg2 ade yg bwk slow sgt...alahai....cuba belaja bwk kete mcm otai skit...tp jgn la mcm pelesit plak lajunye kan...

p/s:: pn.mariam pun tergolong dlm kategori pompuan yg bwk kete dgn sopan...patutkah aku marah??dosa..dosa..

(7) fail paking bontot

tak suka paking bontot kalu paking kete kat mane2...maybe aku tak reti nk bajet??mungkin la..
tp sebenarnye aku mls nk pusing stereng kete byk kali..hahhahah...dan lagi satu mls nk tgk side mirror...kalu ade org nk tolong tgk kan xpe jgk!!


huh!!to ika comot...i dh jwb soalan tag u okk!hahhaha...semua kisah di atas adalah fakta dan tiada kaitan dgn yg hidup atau yg telah meninggal dunia...

Nota kaki:: ape kisah pelik korg??jom share!!

Impak Maksima...kali ni ade music punye

Friday, November 7, 2008

"Impak Maksima: The Musical"




Things looking good for Zul Huzaimy-led "Impak Maksima: The Musical", RM20 tickets already sold out within five days.

**************************************************************************

Dari drama ke filem... menggegarkan panggung... dan dari filem pula diusung ke pentas Panggung Sari, Istana Budaya... Impak Maksima The Musical, ada lakonan, tarian dan nyanyian. Bagaimana senario yang akan dipertontonkan?

Bakal dipertontonkan kepada masyarakat pada 11 November hingga 22 November 2008, bakal memberikan kelainan.

Bayangkan, bagaimana sukan drift diimplementasikan di pentas paling moden di Malaysia ini. Khabarnya, kereta drift turut berderum di pentas ini dan untuk itu, satu lapisan tar untuk membolehkan kereta berpusing akan dibina.

Ianya memakan perbelanjaan yang besar dan ini akan ditanggung oleh Excellent Pictures yang bekerjasama dengan Istana Budaya dan Global Network Entertainment Sdn Bhd.

*******************************************************************

Sinopsis Teater Muzikal Impak Maksima The Musical


Teater ini mengisahkan seorang remaja bernama Ayie (lakonan Awal Ashaari) bersama dua rakan karibnya iaitu Loyai dan Amran yang sentiasa terjebak di dalam sukan permohonan drift. Mereka obses dan gemar serta terlibat dengan lumba haram.

Saingan utama Ayie ialah Ray dan mereka bersaing untuk bergelar jaguh Drift jalanan.
Seperti jalan cerita dalam drama dan filem, dalam teater ini juga, Ayie dan Loyai adalah pelajar di kolej swasta. Amran adalah seorang mat rempit dan bekerja sebagai mekanik di bengkel Adam. Suatu hari, ketika kemasukan pelajar baru, Ayie telah bertemu dengan Eva Lyana seorang freshie yang cukup popular.

Malangnya Eva tidak berminat dengan Ayie. Namun, Ayie tidak berputus asa dan berusaha sedaya upaya untuk memikat hati Eva.
Apa yang tidak diketahui oleh Ayie ialah Eva sebenarnya adik kepada Ray yang sentiasa mengawasi pergerakan adiknya.

Apabila Ray mendapat tahu yang Ayie sering mengganggu Eva, Ray bersemuka dengan Ayie. Di situ berlaku pergaduhan dan Ayie dibelasah dengan teruk. Eva simpati dan dari situ bermula bibit cinta antara Ayie dan Eva.


Satu hari, Eva didatangi seorang gadis bernama Mimi. Kehadiran Mimi memeranjatkan Eva sebab Mimi memperkenalkan dirinya sebagai kekasih Ayie. Eva kecewa. Ayie cuba menjelaskan keadaan sebenar pada Eva bahawa Mimi adalah bekas teman wanita dan mereka hanya kawan sahaja.
Ayie cuba bertemu Eva tetapi malangnya Ray yang hadir. Sekali lagi, Ray memberi amaran kepada Ayie supaya menjauhi adiknya.

Kali ini Ayie mencabar semula Ray untuk berlumba dengannya dan kalau dia kalah, Ayie tidak akan mengganggu Eva lagi. Ray bersetuju dan mereka telah menetapkan satu tarikh.
Siapa yang menang perlumbaan ini? Dapatkah Ayie mengamit semula cinta dari Eva? Segalanya terjawab dalam teater arahan Ahmad Idham ini.

Nota kaki:: aku dh book tiket n byr sekali kat presint 16 td...huhuhu...sape yg bakal ikut??mestila dier1 dan dier2...hahahhha

Bunkface :: Situasi

Thursday, November 6, 2008

Hai all....ari yg sepi di opis.....

arini duk opis aku lyn lagu neh...ni lagu baru yg aku dgr kat HOT.FM...
1st time denga lagu ni mase g airpot dgn 'puan rindu'....lagu simple aje...mase tu tak tau lagu sape..

tetiba plak td lisa duk nyanyi lagu ni...eh!mcm penah dgar aje...aku pun terus cari lagu ni kat dlm list HOTFM Tiga Puluh...ingtkan "one bug short" yg nyanyi..rupenye ade band baru...

BUNKFACE



band indie yg baru....dorg byk nyanyi lagu ong puteh...ni je satu lagu Malay yg ade dlm album baru dorg..

video

maafla...video klip dia blank aje....maybe tak shoooting lg kot

SITUASI…

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
dan aku , ku layu
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

C/O
Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
tuk menggapai bintang
terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
engkaulah, destinasiku
dalam ingatanku .. oh oh oh…

Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu .. oh oh oh
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

C/O dan C/O lagi… =)

Jom bace

Seorang lelaki yang sengau naik ke sebuah bas lalu bertanya kepada pemandu bas
“Vang.. vas nih fegi hamfang ke…? ” (bang, bas ni pergi ampang ke?).
Pemandu bas itu berdiam diri. Marah kerana tidak dilayan, lelaki sengau itu pun turun dari bas.

Seorang lelaki lain di belakang pemuda sengau tadi pun bertanya kepada pemandu bas itu.
“kenapa awak diam tadi? kesian dia…”

Pemandu itu pun menjawab: “Masham mana haya nak hawab…. haya hun hengau hugak.. hhanti hia hata haya hehek hia hulakk!!!……..”
(macam mana saya nak jawab.. saya pun sengau jugak.. nanti dia kata saya ejek dia pulak!!!)…


Nota kaki:: tergelak sekejap ....ahaks

Seraaammnyeeeee........

Tuesday, November 4, 2008

Arini nk cerita ttg drama seram kat tv3 yg aku follow..."KEKASIHKU SERU"....cerita ni ade 13 episod...kalu aku miss 1 episod...aku ade pembekal yg bole bg aku video utk episod mgu tuh...aku pow fakri video2 cite ni coz umah dia ade internet yg kukuh...so,dia bole download...hahahhah

Dan bile tgk kat umah...ana, noni n along mesti akan tgk same...(mmg ktorg satu umah follow cite ni)...tp sejak ade Amazing race Asia yg 3rd kali ni...kami terpaksa bertukar2 channel utk tgk kedua2nye krn wkt siaran SAMA!!cuma lewat 1/2 jam....

hum....dh nama pun cerita seram kan...mesti la ade part2 yg patut korg n ktorg menjerit!!!!!huhuhuuh...tp aku rase mmg satu malaysia akan menjerit bile tgk hantu2 yg keluar mengejut!!haih!..kami kat umah ni tgu mase aje nk kene serang dgn jiran2 sekeliling...

skang cite kekasihku seru dah abis dah....hum...tp aku rase ade sambungan Kekasihku Seru 2 coz ending dia aritu mcm tergantung...watak Waris masih hidup!!ingtkan dh mati...so mcm mane dgn keturunan Marissa plak??dh selamat ke??coz dia baru lahirkan baby hasil perkahwinan dia dan Rasyad.....same2 kita nantikan....

Kekasihku Seru yang menggabungkan unsur mistik dan kisah cinta ini mengisahkan Waris (Hairi Othman) yang tidak boleh melepaskan cintanya jika dia hendak hidup untuk selama-lamanya. Waris sudah mati 100 tahun yang lalu tetapi dihidupkan Mastura (Emelda Rosmila)....Emilda lakonkan 2 watak....dia juga adalah Marissa. Untuk sentiasa hidup selama-lamanya, Waris mesti mengahwini waris Mastura turun temurun. Kehidupan Waris selama ini bergantung kepada keturunan Mastura zaman berzaman.

Sementara itu, Marissa hanya mengetahui dirinya anak angkat selepas kematian ibunya. Berbekalkan surat yang dijumpai dalam peti simpanan ibunya, Mastura cuba menjejaki siapakah ibunya yang sebenar dan mengapa dia diberi kepada keluarga angkatnya. Dia kemudian bertemu pasangan adik beradik Mas Suri (Umie Aida) dan Mas Ayu (Kuza) di sebuah rumah penuh misteri. Dua beradik ini mempunyai perangai berbeza.

Pelakon2 citer ni best gak....ramai yg glemer2....

Dibintangi oleh:

Emelda Rosmila
Hairi Othman
Umie Aida
Kuza
Fizz Fairuz
Rose Iskandar
Ahmad Mazlan

=============================================================

Slot baru drama seram kat tv3!!!!
‘Puaka Nyiang Rapit’
pelakon2 dia pun not bad gak!!

perhati gamba ni betul2....ade hantu kat bwh tu!!!huhuhu...gimik arrr

Kisahnya bermula di sebuah kampung iaitu Nyiang Rapit. Penduduk di kampung itu mempercayai menjelang malam sebelum tahun baru Islam akan muncul satu kuasa ghaib cukup mengerikan. Adalah dipercayai, setiba malam itu, seorang penduduk pasti menjadi mangsa korban Nyiang Rapit. Jika anda tinggal di perkampungan Nyiang Rapit, anda mungkin menjadi mangsa seterusnya.

Itulah sinopsis drama siri seram terbaru ‘Puaka Nyiang Rapit’, bakal menambahkan keseraman anda di malam Khamis, pukul 9.30 malam, bermula 6 November nanti di TV3. Jika sebelum ini anda sering dihantui teman misteri di dalam ‘Kekasihku Seru’, kini, ‘Puaka Nyiang Rapit’ bakal mencari mangsanya.

‘Puaka Nyiang Rapit’ berkisar mengenai kepercayaan karut dan syirik yang menjadi pegangan penduduk tersebut. Apabila manusia mula hilang pertimbangan, maka mereka akan menjadi korban. Penonton pasti merasai ketaksuban kuasa ghaib yang dipaparkan melalui sentuhan kreatif pengarah hebat, Ahmad Idham.

Antara sebab musabab awal aku akan menonton cerita ini ialah:::

ada Lyana Jasmay...aku start minat dia mase dia jd heroin cerita bersiri KAMI! salah satu bakat muda yg aku kagumi...dulu ingt lagi mase dia berlakon time kecik2....sgt cumilll...hope dlm cerita ni dia dpt menarik minat aku lg utk tgk....
siri ini baru mahu bermula lol, hari khamis ini. Tarikan awalnya itulah.
Tapi kalau cerita tak best, aku pun kurang rasa mahu menonton. tak gitu !

Nota Kaki:: aku selalu takut balik umah mlm2 bile dh lewat....gara2 tgk cerita2 seram ni...hehehhe... tp bukan takut hantu sebenarnye..tp....takut....takut.....takut sekor kucing kat area umah aku yg pakai loceng kat leher...dia selalu muncul secara tiba2....oklah korg...selamat menonton ek!!