Gembira Di hari Lebaran

Monday, October 6, 2008

Hohoho....Salam to u ols!! selamat hari raya!

1) Sehari sebelum raya - dengan semangatnye aku dtg opis..(rajin tau!)coz dh janji dgn fawaz nk lepak kat opis even dh takde bangsa melayu kat opis neh..layan ajela..kul 12.30 dh blah g alamanda..shoping raye last minit..haih!nk cari handbag utk mak aku n hadiah bufday utk adik(ana)...kul 3 bertolak la ke seremban 2 g jemput amir utk balik beraye same2...maka perjalanan bermula..(sepanjang perjlnan tu sgt enjoy dgn telatah mereka yg ade bersama...huhu)..lebih kurang 4 jam perjalanan..kami pun smpai dirumah..ketibaan kami sgt dinantikan oleh semua..

2) Raya pertama - sayup2 takbir berkumandang...sob..sob..terkenang pada arwah atok yg telah 2 tahun meniggalkan kami semua...hum...ptg smlm mak aku msak rendang udang n ayam msk merah utk ktorg sekeluarga..wah!heaven giler mkn pagi tuh..amir n akram mkn tak ingt dunia!!!maklumla..faveret food dorg!!dlm kul 8.30 ktorg g semayang raye...balik semayang kami bersalaman....huhuhu...sedeh plak time salam2 neh..maklumla...byk dosa dgn mak ayah ...so kne la mintak maaf dgn serius....ptg tu aku balik kg Sitiawan...then Bagan Dato'....kg mak n ayah tak jauh...tp drive 2 kete coz masing2 udah beso...tak muat!aku drive kete mak yg comel itu...malangnye pancit di tgh jln...nasib baiklah dh nk dkt smpi...aku call akram n acik utk gantikan tyr...aku ingtkan susah beno...ghupenye senang aje...cuma aku tak tau nk buat coz tak belajo mase kelas memandu dulu..ngeh ngeh...apepun everything is running smoothly.....kat kg ramai la sedara mara aku yg dh sampi...tahun ni semua beraye kat kg Sitiawan dulu...dan esoknye dorg akan beraye kat umah mentua memasing...

3) Raya kedua - eh...raye kedua aku g mane ek?? ha....aku beraye kat bagan dato umah pakcik ajam,makcik faridah,tok yunus n umah atok...huhuhu....yg paling bestnye beraye kat umah tok yunus...hahahha...sgt kelako....dia story psl zaman dia belajo,zaman dia diminati ramai pompuan....n zaman dia keje sbg cikgu..byk gak la experience dia yg buatkan ktorg gelak tak hengat...tp 1 nasihat dia pd aku yg sgt menyentuh hati...dia pesan...bile dh keje ni..bukan perlu,tp wajib allocate duit belanje utk mak ayah tiap2 bulan..walau sikit mane pun gaji kita...pd mak ayah jgn lupe kirimkan duit krn jasa dorg tu tak terbalas..walaupun parents kita tu bekerja n mkn gaji juga..kita mesti kirimkan duit...tak byk pun tak pe...janji ade!!wargh!!!!terkena btg idung sendirik...huhuhu...hari pun dh nk petang...ktorg kene bertolak balik ipoh jg mlm tu coz akram nk balik trganu esok mlm dgn bas..

4) Raya ketiga - hum....raye ketiga ktorg dh ade kat umah..tak tau ape yg terjadi kat umahs gt coz aku kuar beraye alone drive ke umah imah kat kuale kangsar...imah is my schoolmate 5 tahun kat madid..duk umah dia dr pagi smpi tghari..sempat la bersembang sakan...imah ni dh nk jadi bini org dh tahun dpn...huhu...kurang la lagi kwn2 aku...semua dh nk berumah tangga...lps g umah imah..aku teman dia ke umah tunang dia kat area situ jg...tak jauh pun..then g rumah rozi..rozi ni kwn aku yg yatim piatu...tak sempat nk g jumpe yg lain2 coz ari dh ptg...mak aku dh 3 kali anto msg suh balik.....haih!susah jd anak yg masih dara neh....ahaks!

5) Raya keempat- tak raye memane...tp kami g penang..area Balik Pulau...sepupu aku kawen...sempat gak arr ktorg ronda2 persiaran gurney...batu feringgi....sambil tu mak ayah aku terkenang kenangan dorg bercinta dulu...penang neh tempat mak n ayah kursus pergigian..mase tu la dorg jmpe n kenal2....mak ayah aku bercinta tak kuar dating!!!!bole caye ke??mestila la bole...coz dulu mak aku ni jenis tak kuar rumah...maklumla..org susah..nk g enjoy pun sekali sekala aje..tp ayah aku ni plak jenis yg ramai kwn..kuar main bola,kuar melancong merate pinang...tp tak geng dgn mak aku pun...hum...nk dijadikan cerita,kan dorg satu tempat kursus...so...bile hari2 last tu la ayah aku baru nk kenal mak aku dgn rapat..dr situ la bermulanye perkenalan yg mbawa mereka ke alam yg lain...maka terus kawin!dan lahirla kami berLIMA....on the way nk balik ipoh tu...jln jem tak hengat!!aku tido sepanjang jln...dh bangun dr tido pun jem lagi...ya Ampun..byk betul kete kat Malaysia ni..

6) Raya kelima - arini dh nk balik KL...tumpang ana...kete kellly aku amir bwk balik seremban..ana dtg dgn adik dia si poni..ana kate noni nk join sekali,tp dia tgu kwn dia yg tumpang sekali tu lmbt smpi....hum...maafla ye noni...aku suh dorg bertolak awal takut jem...yela kan...org ramai nk balik KL smlm...tp syukur..jln tak jem sgt..kete byk tapi bergerak...drop poni kat UPSI dulu...after mkn2 kat kedai mamak...aku n ana pun brtolak ke KL..yg pelik nye kan...ana ni drive sopan gile kat higyway..mane tak pelik..bwk 60 aje...siap ikut kete wira dpn tu dh dekat sejam...tak mcm selalu dia bwk kete...haih!aku pun pelik gak la kan..rupenye dia dh kene sound dgn bapak dia coz bwk kete 140km/j mase nk balik ke gerik dulu...haaiii la budak neh...huh..selamat smpi kat umah kul 6ptg...tp noni tak sampi lg coz dia bwk 2 org kwn dia n nk kene hntr ke subang plak kan...bagus la noni neh..

Nota kaki:: gambar2 kenangan tak leh nk upload lagi...hehheeh....next entry kot..

3 comments:

@naBest said...

hoh... kutuksss nampak... berkat aku bw 60km/j tu lah minyak aku jatuh 2 bar je tau.. rekod sungguh...

secara total nye, dari gerik-kl hari tu, minyak aku jatuh 4 bar jer...*wink*

Err... 4 bar tu brape hinggit eh??

-reha- said...

hahhahha....

tp mmg serius aku tgk ko sgt sopan memandu kali tuh...ke ko tgh berangan??maklumla...dh nk jd bini org tak lame lgi...kih kih kih

@naBest said...

err..aku berangan sebenonye.. sib baik ko memecah kesunyian.. hehehehehe